"Розмова німого з глухим": Лавров після зустрічі з Трасc порадив частині дипломатів РФ залишити Україну

Сергій Лавров.
Сергій Лавров. Фото: скріншот пресконференції з Ліз Трасс

МЗС Росії радить своєму неосновному дипломатичному персоналу в Україні тимчасово виїхати до РФ. Про це заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров на прес-конференції після зустрічі зі своєю британською колегою Ліз Трасс у Москві.

Зокрема, він зазначив, що заяви про можливість масштабного вторгнення Росії в Україну спростовуються заявами самої української влади, включаючи міністра оборони Олексія Резнікова та президента Володимира Зеленського.

Російський міністр припустив, що західним лідерам Зеленський потрібен "тільки як інструмент для того, щоб виводити Росію зі стану рівноваги", при цьому нікого не цікавить, що вважає сам президент України і які втрати зазнає українська економіка "через усі ці схлипування і заголосення", коли евакуюються співробітники посольств, зокрема США та Великої Британії, а їхніх громадян закликають залишити Україну.

"Ми вже, до речі, задумалися самі: можливо, саме англосакси щось готують, якщо вони евакуюють своїх співробітників. Ми теж подивилися на їхні дії і, мабуть, також порадимо неосновному персоналу наших дипломатичних установ на якийсь час поїхати додому. Я не знаю, які задуми у наших англосаксонських колег", — сказав Лавров.

При цьому він назвав безпрецедентною зустріч, що відбулася з Трасс, оскільки вона проходила напередодні переговорів між російським і британським міністрами оборони, і нагадав, що востаннє він зустрічався з главою британського МЗС ще в 2017 році, коли цю посаду обіймав нинішній прем'єр Борис Джонсон.

Водночас російський дипломат висловив розчарування неконструктивністю переговорів, пригадавши в цьому контексті публікації західних ЗМІ про те, що Росія нібито готує масштабне вторгнення в Україну тоді, коли для цього достатньо промерзне земля.

"Я, чесно кажучи, розчарований тим, що розмова німого з глухим у нас виходить. Начебто слухаємо, але не чуємо. Принаймні наші докладні роз'яснення впали на непідготовлений ґрунт. Приблизно так само, як кажуть, що Росія чекає, коли замерзне ґрунт і стане, як камінь, щоб танки спокійно пройшли на українську територію. Ось мені здається, такий же ґрунт сьогодні був у наших британських колег, на який лягали і від якого відскакували численні факти, які ми сьогодні наводили", — заявив він.

Лавров додав, що відчув, що "наші колеги або не знайомі з найдокладнішими роз'ясненнями", які раніше давали і президент Володимир Путін, інші представники РФ, або їх повністю ігнорують.

Він також зазначив, що всю бесіду з Трасс "пронизував НАТОцентризм" і розкритикував "егоїстичний" підхід колег до занепокоєнь Росії у сфері безпеки та їх вибіркове, за словами глави МЗС РФ, трактування взятих на себе в рамках ОБСЄ зобов'язань про неподільність безпеки. При цьому він підкреслив, що РФ віддана саме дипломатичному шляху і нікому не загрожує, на відміну від позиції, яку демонструють британські офіційні особи.

У той же час Трасс у відповідь заявила, що не була німою чи глухою в ході спілкування з Лавровим, при цьому вона наполягає на тому, що в Росії "є ще можливість" зупинити агресію щодо України і дотримуватися дипломатичного шляху врегулювання.

"Я точно не була німою в нашій розмові. Я чітко проговорила позицію Великобританії щодо ситуації. Робимо все можливе, щоб запобігти діям Росії в Україні. Ми були дуже рішучі у наших дипломатичних зусиллях. Також я слухала міністра Лаврова", — сказала Трасс, додавши, що необхідне продовження переговорів.

Вона підкреслила, що якщо дипломатичний шлях "співпраці з НАТО, щоб забезпечити європейську безпеку", не буде обраний Росією, то настануть серйозні наслідки і для неї, і для України, і для всієї Європи.

"Факти говорять самі за себе. Ми бачимо збільшення кількості військ, зброї на кордоні з Україною, і ми вважаємо це загрозою. Ми також спостерігаємо гібридну кібервійну та інші види війни для того, щоб підірвати демократію в Україні", — заявила британський міністр.

При цьому вона зазначила, що вважає абсолютно неправильною інтерпретацію Росією принципу неподільності безпеки, з якої випливає, що сусіди РФ нібито не мають права захищатися чи приєднуватися до альянсів.

Також Трасс нагадала про ризик застосування жорстких західних санкцій щодо РФ у разі її вторгнення в Україну і про те, що газопровід "Північний потік-2", який веде з РФ до Німеччини, в такому разі не зможе запрацювати.

"Якби сталося вторгнення Росії на територію України, тоді українці стали б боротися, і це був би довгий, затяжний конфлікт. І союзники України ввели б жорсткі санкції проти окремих інститутів та особистостей. І ми повинні також чітко дати зрозуміти, що "Північний потік-2" не запрацює", — зазначила міністр.

Британський дипломат також зазначила, що спростування Росією планів щодо вторгнення в Україну має бути підтверджено відведенням військ від українського кордону. Лавров, відповідаючи на відповідне питання ЗМІ, заявив, що спочатку слід довести нагнітання ситуації саме Росією.

"Чи готова Росія якийсь значущий жест здійснити, щоб розрядити ситуацію? Ви мені повинні спочатку доведіть, що ми цю ситуацію зарядили, що ми її нагнітаємо і що ми робимо щось, що не стосується нашого суверенітету та нашого суверенного права діяти на власній території", — наголосив він.

Глава російського МЗС також спрогнозував, що завершення військових навчань "Союзна рішучість-2022" у Білорусі західні політики видадуть за власний великий дипломатичний успіх, оскільки після цих навчань з російського боку нічого не відбудеться.

"Я цілком передбачаю розв'язку всієї цієї драми, яку Захід розігрує, намагається навіть трагедію з неї зробити, хоча все більше схоже на комедію, в наступному: через якийсь час західні країни дізнаються, що закінчилися російсько-білоруські навчання і російські війська повернулися на російську територію. І тоді буде піднято великий шум для того, щоб довести, що Захід досяг від Росії деескалації, хоча насправді це буде торгівля повітрям", — заявив він.

Зазначимо, що згадані навчання розпочалися саме 10 лютого. Очікується, що вони триватимуть десять днів. У ході маневрів збройні сили РФ та Білорусі відпрацюють завдання щодо відображення гіпотетичної агресії країн Заходу та України проти них, а також щодо протидії тероризму та захисту інтересів Союзної держави РФ та Білорусі.

Нагадаємо також, що ще 24 січня посольство США в Україні оголосило, що Держдепартамент дозволив добровільний від'їзд його співробітників, а також   розпорядився обов'язково вивезти родичів співробітників.

Українське МЗС назвало цей крок "передчасним" і заявило, що кардинальних змін у ситуації з безпекою останнім часом не сталося, щоб ухвалювати такі рішення.

Великобританія тоді також почала відкликати співробітників свого посольства в Україні на тлі попереджень про можливе російське вторгнення. За нею пішли Австралія і  Канада. До того ж через кілька днів США почали закликати вже всіх своїх громадян покинути Україну.

Зеленський же заявив, що дії згаданих країн "не означають неминучу ескалацію, а є тонкощами складної дипломатичної гри" і розкритикував виїзд іноземних дипломатів, багатозначно назвавши цей процес "помилкою України".