Найкращою гарантією безпеки України був би негайний прийом до НАТО — МЗС

Олег Ніколенко
Олег Ніколенко. Фото: скріншот трансляції брифінгу

У Міністерстві закордонних справ вважають, що найкращою гарантією безпеки для України був би негайний прийом до НАТО. Про це заявив під час онлайн-брифінгу речник відомства Олег Ніколенко, коментуючи заяву посла України у Великій Британії Вадима Пристайка.

"Сьогодні багатьох схвилювали слова посла України у Великій Британії про те, що Україна нібито готова розглянути відмову від членства в НАТО для запобігання війни з Росією. МЗС вже надало роз'яснення, але хочу ще раз повторити, що ці слова є невдалим формулюванням. Перспектива членства України в НАТО закріплена в Конституції, і жодні рішення не можуть ухвалюватися всупереч Основному закону", — сказав дипломат.

Він наголосив, що Україна зараз не є членом НАТО чи іншого безпекового альянсу, тому ширше питання гарантій безпеки є ключовим для неї.

"Безперечно, найкращою такою гарантією був би негайний прийом України до альянсу. Але загрози Україні існують тут і зараз, тому пошук відповіді на питання гарантій стає фундаментальним та нагальним завданням, над яким працює вся система влади", — сказав Ніколенко.

Нагадаємо, що раніше в інтерв'ю BBC Radio 5 Пристайко заявив, що Україна могла б відмовитися від мети вступу до НАТО, особливо коли їй "загрожують, шантажують та підштовхують до цього".

При цьому на уточнювальне питання ведучого, чи правильно він його зрозумів, дипломат зазначив, що в Конституції зараз прописано, що країна прагне до вступу до НАТО, тому він і сказав, що Україна "може" піти на це.

"Про що я говорю тут — що ми гнучкі у спробі знайти найкращий вихід. Якщо нам доведеться йти на певні серйозні поступки, це буде те, що ми маємо зробити. Це точно", — заявив Пристайко.

Ніколенко ж у відповідь заявив, що коментарі посла були "вирвані з контексту" і навіть теоретично відмова від прагнення НАТО неможлива, оскільки цей курс закріплений у Конституції.

Зазначимо, що український президент Володимир Зеленський вже неодноразово закликав Північноатлантичний альянс озвучити конкретні терміни та умови вступу України до НАТО, проте його слова поки що ні до чого в цьому напрямку не призвели.

При цьому ще у грудні 2020 року українська сторона розраховувала на отримання плану дій щодо членства на саміті НАТО 14 червня 2021 року. Проте після того, як цього не сталося, в МЗС заявили, що розраховують на надання Україні ПДЧ у НАТО у 2022 році.

Нагадаємо, що у заяві, прийнятій на саміті країн НАТО в Бухаресті у 2008 році, йшлося про те, що Україна та Грузія стануть членами альянсу, однак жодних термінів цього там не було зазначено.

Росія ж жорстко вимагає від НАТО гарантій невступу цих двох країн або щонайменше відмови від заяви 2008 року. Проте в НАТО категорично відмовляються надавати такі гарантії, наполягаючи на праві будь-якої країни приєднатися до НАТО.