NASA тестує портативний біопринтер для друку пластирів із клітин шкіри

NASA тестує портативний біопринтер для друку пластирів із клітин шкіри

Інженери з NASA розробили портативний пристрій Bioprint FirstAid, за формою схожий на пістолет. Він працює за допомогою біочорнил, всередину яких розміщують живі клітини космонавтів.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Про це повідомляє сайт космічної агенції.

Зазначається, що портативний біопринтер Bioprint FirstAID – це нова технологія NASA, яку можна використовувати як на Землі, так і у космосі. Пристрій може друкувати спеціальні "пластирі" з біочорнил та клітин шкіри людини.

Як пояснюють творці біопринтера, дія пристрою дуже проста. Чорнило з клітинами змішуються, у результаті створюється матеріал, покриття якого нагадує гіпс. Він застигає миттєво, і можна покрити поріз чи опік.

Живі клітини у складі бинта необхідні для того, щоб уникнути відторгнення матеріалу тканинами людської шкіри.

Вчені відзначають, що завдяки технології рани зможуть загоюватися в кілька разів швидше, ніж при використанні звичайних засобів першої медичної допомоги.

"Бинти в космосі можуть бути доступні не завжди, наприклад, у разі порушення поставок вантажів на МКС. Будь-яка рана, отримана в умовах невагомості, дуже небезпечна через сильну кровотечу. Засоби першої медичної допомоги, які є на борту космічної станції, можуть і не врятувати астронавта", — відзначають розробники пристрою.

На МКС біопринтер відправили наприкінці грудня 2021 за допомогою вантажного корабля від SpaceX.

Під час випробувань в умовах невагомості астронавти використовуватимуть пристрої без додавання клітин шкіри, щоб з'ясувати, наскільки міцні бинти.