У США лікарі вперше пересадили людині серце свині

У США лікарі вперше пересадили людині серце свині
За словами хірургів, через три дні після пересадки серце працює нормально

Американські лікарі пересадили серце свині людині, намагаючись врятувати його життя. Це перший випадок у медичній практиці. За словами хірургів, через три дні після пересадки серце працює нормально.

Про це з посиланням на хірургів із Медичного центру Університету штату Меріленд (UMMC) повідомляє The Associated Press.

Зазначається, що через три дні після експериментальної операції, яка відбулася минулої п'ятниці в лікарні Балтімора і тривала сім годин, 57-річний Девід Беннетт почувається добре.

"Це був вибір між смертю та трансплантацією. Я хочу жити. Я знаю, що це постріл у темряві, але це мій останній шанс", – сказав Беннетт за день до операції.

За словами медиків, трансплантація показала, що "серце генетично модифікованої тварини може функціонувати у людини без негайного відторгнення".

У той же час, підкреслює головний лікар UNOS Девід Классен, це лише перший попередній крок у вивченні того, чи зможе ксенотрансплантація спрацювати.

"Думаю, цю подію можна охарактеризувати як переломний момент", – наголосив він.

Наголошується, що хірурги з Меріленду використовували серце свині, яка була генетично модифікована для видалення "цукрового" гена, що виробляє фермент травлення ізомальтазу.

"Якщо це спрацює, у пацієнтів, які страждають, буде нескінченний запас цих органів", — заявив науковий керівник університетської програми з пересадки від тварини до людини Мухаммад Мохіуддін.

Управління з продовольства та медикаментів США (FDA), що спостерігає за експериментами з ксенотрансплантації, надало екстрений дозвіл на операцію, передбачений у разі виняткових обставин, коли у пацієнта з небезпечним для життя станом немає інших варіантів.

"Він усвідомлює масштаби того, що було зроблено, і він справді усвідомлює важливість цього", – поділився син пацієнта Девід Беннетт-молодший.

Водночас перший у світі пацієнт із серцем свині сподівається, що тепер він зможе продовжувати звичайне життя. До операції він протягом шести тижнів був прикутий до лікарняного ліжка через смертельне серцеве захворювання. Його виживання забезпечувалося лише завдяки медичній апаратурі.

Натомість попередні спроби ксенотрансплантації зазнавали невдачі, зокрема тому, що тіла пацієнтів швидко відторгали органи тварин. Втім, у 1984 році немовля Бебі Фей прожило 21 день із серцем бабуїна, після чого померло від ниркової інфекції.

Нагадаємо, вченим вдалося виростити в лабораторії зі стовбурових клітин майже повний ембріон миші з м'язами, кровоносними судинами і крихітним серцем, що б'ється. Дослідники називають його найскладнішим на сьогодні "ембріоном із пробірки".