Один спеціаліст на 30 вакансій. Як у українських IT-компаніях утворився дефіцит кадрів

Один спеціаліст на 30 вакансій. Як у українських IT-компаніях утворився дефіцит кадрів

В українському IT-секторі утворився катастрофічний дефіцит кадрів — один фахівець може отримувати десятки, а то й сотні пропозицій з інших компаній, які гостро потребують людей

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

У 30-річного айтішника Ігоря болить голова і йому дуже хочеться спати, а він зупинився лише на 14 реченні рекрутерів. У пошті їх висить ще близько ста. Не те, щоб Ігор хотів змінити роботу, але й шкодувати про втрачену нагоду потім не хоче, а тому вже другу годину переглядає заявки. Нині вони здаються йому однаковими.

Коли надходить повідомлення про ще один лист, Ігор починає шкодувати, що збрехав про шестирічний досвід — стільки буде лише за кілька місяців. На 21 реченні він твердо розуміє, що нікуди не піде зі своєї роботи і йде спати. Завтра вранці задзвонить телефон і бадьорий голос чемно поцікавиться, чи бачив Ігор пропозицію, а той довго згадуватиме, чи була ця заявка п'ятою, чи він зовсім до неї не дістався.

Це реальна історія і подібних їй зараз багато в Україні. На українському ринку IT-вакансій серйозні проблеми — з початком пандемії у сфері не вистачає кадрів. Ось уже кілька місяців рекрутери розповідають, як складно знайти відповідного спеціаліста, а самі кандидати переповнені пропозиціями. Delo.ua розповідає, якими є масштаби дефіциту фахівців на українському IT-ринку, чому склалася така ситуація і як її вирішують IT-компанії.

"Такого ще ніколи не було": що відбувається на айті-ринку

Наприкінці травня CEO рекрутингової агенції ITExpert Станіслав Шихов опублікував скріншот профілю Java-фахівця із запитом зарплати в $4500 та умовою повного видалення. За півдня поле публікації свого резюме цей кандидат отримав 157 пропозицій, а ще через день їх було вже 214. Судячи зі статистики спеціалізованих сайтів з пошуку айтішників, такий розклад — звичайна справа останні кілька місяців.

Цифри на різних спеціалізованих сайтах промовисті.

Аналітики порталу для анонімного пошуку програмістів Djinni вказують , що останні три місяці попит на айті-фахівців в Україні відчутно перевищує пропозицію майже на третину.

За інформацією сайту, зараз у країні шукають роботу трохи більше ніж 20 тисяч кандидатів, у той час як актуальних вакансій близько 26 тисяч.

В "Опендатабот", аналізуючи дані сайту, підкреслюють , що тренд на збільшення попиту з'явився після першого локдауну у квітні 2020 року. З тих пір кількість вакансій для IT-фахівців постійно зростала, а кількість IT-здобувачів навпаки постійно знижувалася.

Український майданчик DOU демонструє трохи інші дані, які все одно відображають тренд. За інформацією сайту, ще в 2018-2019 роках за загальної кількості 4000-5000 вакансій на місяць на одну пропозицію припадало в середньому 6-8 відгуків. У квітні минулого року кількість пропозицій роботи різко впала до 3000, а відгуків на одну вакансію стало майже вдвічі більше – 14-15. Однак з того моменту і до сьогодні кількість вакансій невпинно зростає, а кількість реакцій стрімко знижується. У травні компанії шукали на сайті вже 9357 розробників, а ось відгуків стало лише 3,57.

Потрібно розуміти, що представлені цифри з вакансій включають, крім позицій розробників, ще й адміністративні посади. Відповідно до показників відгуків входять реакції не лише програмістів, а й умовних HR-ів, дизайнерів, маркетологів тощо. Можна припустити, що саме вони формують значну частину показника відгуків, оскільки якщо розглядати статистику виключно в розрізі фахівців від трьох років досвіду з мов Java, Node.js, C++, PHP, Python, відгуків на вакансію стає менше одного — найчастіше 0,5- 0,7.

Подібна ситуація з кадрами спостерігається у світі. За словами молодшого віце-президента, голови People-напрямку GlobalLogic Катерини Губарєвої , якщо у США наприкінці 2019 року було 700 тисяч незакритих вакансій розробників, то за цей рік цифра збільшилася вдвічі. Вона зазначає, що до 2030 року глобальний дефіцит айтішників складе 85,2 млн фахівців. Станіслав Шихов додає, що хоча дефіцит кадрів на ІТ-ринку спостерігався і раніше, такої ситуації ще ніколи не було.

Чому фахівців стало різко не вистачати

Нестачу айти-фахівців пов'язують одразу з декількома факторами, але найважливіший із них — пандемія. Саме карантин та подальші вимушені обмеження роботи та пересування запустили глобальні зміни світових ринків, у тому числі й айті. Ось три основні причини дефіциту кадрів:

1. Відкладений попит

Як пояснив у коментарі Delo.ua CEO рекрутингового агентства ITExpert Станіслав Шихов, спочатку карантину була паніка, ніхто не знав, чого очікувати, а тому багато компаній притримували бюджети, відповідно спостерігався деякий провал у кількості вакансій, що відкриваються. "Але пауза тривала місяці три, після чого пішла зворотна реакція — клієнти почали повертатися з вакансіями, до того ж пішов потік нових клієнтів, яким були потрібні айтішники. Цей попит збільшується досі, а ситуація стає дедалі критичнішою", — каже експерт.

Про це Delo.ua повідомила і засновник рекрутингової агенції VP Team Вікторія Придатко , назвавши нинішню ситуацію на ринку логічним наслідком відкладеного попиту: "Навесні минулого року багато бізнесів призупинили активне зростання через пандемію, але зрештою розвиток бізнесу не може зупинитися, тому Звичайно, що попит зараз так вистрілив. Коли є великий мінус, потім зазвичай великий плюс.

2. Глобальна цифровізація бізнесу

Коронавірус також переформатував ринок та світові підходи до організації роботи. Офлайн-бізнеси, що вижили, зрозуміли, що потрібно йти в онлайн, а для цього потрібні цифрові продукти.

"Якби не пандемія, до цього йшли б ще довго. Сьогодні компанії інвестують величезні гроші в диджиталізацію - це вкрай необхідно для подальшого розвитку бізнесу, захоплення нових ніш і ринків, адже потенційні споживачі стали більше користуватися інтернет-послугами. Перехід офлайн-бізнесів в онлайн майже завжди вимагає айтішників, тому на них з'являється додатковий попит від компаній, які раніше не потребували їхніх послуг", - каже Шихов.

3. Масовий перехід підприємств на дистанційну роботу

За словами Шихова, важливою причиною збільшення попиту став перехід компаній на дистанційну роботу. "Як влаштовано йти в Україні? За професійними кадрами в країну почали приходити іноземні компанії, американці та європейці, оскільки у нас хороша технічна база. Приходили здебільшого ті, хто був готовий працювати з віддальниками. Умовно є компанія в Америці, яка на місці не може знайти потрібного спеціаліста або хоче заощадити. Вона приходить в Україну і наймає 10-20-100 розробників. Звичайно, це має на увазі здатність міняти і ставити завдання дистанційно, враховуючи часові пояси, через океан, а не контролювати виконання в офісі", — розповідає експерт.

Вікторія Придатко пояснює, що якщо компанії й раніше конкурували за найталановитіших хлопців не лише на своєму локальному ринку, а з великими світовими корпораціями, то зараз ситуація в цьому сенсі ще більше посилилася. Віддалена робота під час пандемії стала нормою і зараз для того, щоб отримати хорошу роботу у великій відомій компанії, фахівцеві вже не потрібно навіть переїжджати до столиці, він може працювати звідки завгодно, де є інтернет.

Далеко не всі компанії були готові до такого, не всі вміли організовувати віддалену роботу, зазначає Шихов, але пандемія все змінила: "У якийсь момент ті, хто зумів пристосуватися, стали відкритими для роботи з іншими країнами. Це відкриває для компаній можливість більш швидкого найму людей, адже є доступ до фахівців усього світу.Тому багато компаній пішли в інші країни, в тому числі і до нас. З огляду на перекіс у зарплатах айтішників в Америці та в Україні ситуацію з високим попитом підігріває ще й зростання зарплат ”.

Так, умовна американська компанія платить 100-120 тисяч доларів на рік, а тут аналогічний фахівець може попросити 4500-6000 доларів на місяць. Щоб людина перейшла до них, додати цього 300-500 доларів для такої компанії не проблема. Коли це відбувається масово, рівень зарплат досить швидко зростає.

"Українським айті-компаніям сьогодні справді доводиться нелегко, оскільки іноземні компанії готові і можуть платити зарплати значно вище, ніж українські. Тому переважна більшість айтішників працює на іноземні компанії — близько 80%. Водночас ринок досить швидко підлаштовується, багато хто все ж таки намагається. конкурувати і піднімати зарплати. Тут виходить жорстка ситуація - або ти знаходиш резерви, або залишаєшся не біля керма", - аналізує Шихов.

Як IT-компанії намагаються завоювати спеціалістів

У опитаних Delo.ua IT-компаніях визнали, що справді відчувають дефіцит фахівців і змушені докладати більше зусиль не лише для їхнього пошуку, а й для утримання. Про те, як у них справи з наймом, нам розповіли представники трьох компаній — кожна з них сьогодні знаходить свої переваги, які пропонує кандидату, і всі в один голос стверджують, що їм потрібні розробники.