Україна завдяки звільненню Зміїного дозволила використання свого гирла Дунаю для вивозу зерна

Україна завдяки звільненню Зміїного дозволила використання свого гирла Дунаю для вивозу зерна
Дунай біля Кілії. Фото: скріншот відео з YouTube-каналу WoelkerVideo

Україна оголосила про можливіть для суден, що перевозять сільськогосподарську продукцію, заходити до Кілійського гирла Дунаю, по якому проходить кордон з Румунією, через судноплавний канал гирла Бистрого.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства інфраструктури, яке радить за додатковою інформацією звертатись до держпідприємства "Адміністрація морських портів України".

"Враховуючи звільнення від російських військ острова Зміїний та скупчення великої кількості суден в очікуванні проходження каналом Суліна, можливо використання каналу гирла Бистре суднового ходу Дунай - Чорне море для заходу/виходу суден, що перевозять агропродукцію", - заявили у відомстві.

В свою чергу в АМПУ згодом повідомили, що два барже-буксирні склади компанії "Краншип" вже успішно перейшли з рейду Суліни до портопункту Кілія через гирло Бистре.

Нагадаємо, що напередодні можливість експорту агропродукції з України було спрощено й через те, що Румунія закінчила ремонт ширококолійної залізничної лінії до порту Галац. Однако прямого фізичного сполучення з нею Україна не має: для цього все рівно доведеться використовувати пропускні можливості залізниці Молдови.

При цьому наразі будь-яке спрощення експорту зернових з України є надзвичайно затребуваним через блокування українських портів та судноплавства в Чорному морі внаслідок російської військової агресії.

Особливо це було актуально під час російського контролю острова Зміїний, розташованого майже навпроти входу в гирло Бистре за 35 кілометрів від нього та за 39 кілометрів від входу в Сулінський канал на території Румунії. Однак 30 червня Зміїний був залишений російськими окупантами після багатоденних обстрілів з українскього боку. 7 липня українські військові показали, що встановили фізичний контроль над островом.