НБУ курс:

USD

41,21

-0,00

EUR

45,05

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,46

41,42

EUR

45,60

45,45

Кабмін затвердив склад наглядових рад для оборонних агенцій Міноборони

Кабмін затвердив склад наглядових рад для оборонних агенцій Міноборони
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Кабінет міністрів України погодив кандидатури на посади членів наглядових рад двох ключових закупівельних агенцій Міністерства оборони – "Агенції оборонних закупівель" (АОЗ) та "Державного оператора тилу" (ДОТ). Це стало можливим за поданням міністра оборони України Рустема Умєрова.

Про це повідомляє Міноборони.

Міністр оборони підкреслив, що створення наглядових рад є важливим кроком для дотримання міжнародних стандартів в сфері оборонних закупівель і гарантує незалежний контроль за процесами, мінімізує ризики корупції та підвищує довіру до системи як в Україні, так і серед міжнародних партнерів.

Формування наглядових рад завершує реформу закупівельних агенцій Міноборони, ініційовану командою відомства в січні 2024 року і відкриває новий етап для розвитку оборонних закупівель, підвищуючи їхню прозорість та ефективність.

Склад наглядових рад

До складу наглядових рад увійшли як українські, так і міжнародні експерти, обрані через відкриті конкурси. Це дозволяє інтегрувати світовий досвід у реформування оборонних закупівель.

Наглядова рада "Агенції оборонних закупівель":

  • Патрік Аурой (незалежний член): понад 30 років досвіду роботи у сфері оборони у Франції та НАТО. Очолював Конференцію національних керівників озброєнь НАТО.
  • Катерина Кузнецова (незалежний член): понад 25 років міжнародного досвіду у сфері аудиту та фінансів, зокрема в PwC у Великій Британії.
  • Лукаш Столярськи (незалежний член): 18 років працював у NSPA НАТО, керуючи логістикою та багатонаціональними командами.
  • Юрій Джигир (представник держави): заступник міністра оборони України, економіст із досвідом реформування державних фінансів.
  • Тарас Чмут (представник держави): директор фонду "Повернись живим".

Наглядова рада "Державного оператора тилу":

  • Саймон Вудворд (незалежний член): значний досвід у міжнародних секторах фармацевтики, роздрібної торгівлі та військових товарів.
  • Ганна Демченко (незалежний член): понад 20 років міжнародного досвіду в фінансовому секторі.
  • Микола Роєнко (незалежний член): експерт у галузі комплаєнсу, внутрішніх розслідувань та аудиту провідних компаній.
  • Надія Бігун (представник держави): заступник міністра економіки України, координує політику в сфері публічних закупівель.
  • Юлія Марушевська (представник держави): голова Офісу підтримки змін Міноборони.

Відбір членів наглядових рад

У березні 2024 року АОЗ та ДОТ оголосили відбір професійних рекрутингових компаній через Prozorro для підбору незалежних членів наглядових рад.

Переможцями стали компанії "Телент Едвайзорс" для АОЗ та "Ворлд Екзекьютів Партнерз" для ДОТ. Рекрутингові компанії відібрали кандидатів, які пройшли співбесіди з представниками Міноборони.

Додамо, 1 жовтня міністр оборони Рустем Умєров анонсував реформування системи оборонних закупівель. За його словами зміни торкнуться держпідприємства "Спецтехекспорт", Агентства оборонних закупівель (АОЗ) та Державного оператора тилу (ДОТ).

Джерело фото: ua.depositphotos.com