НБУ курс:

USD

41,21

+0,02

EUR

44,92

--0,03

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,50

45,35

Лобісти рекрутів: як відбувається рекрутинг до війська на базі платформ з працевлаштування

Лобісти рекрутів: як відбувається рекрутинг до війська на базі платформ з працевлаштування

«ТОП-100» продовжує цикл публікацій про те, як військовий рекрутинг використовує напрацювання бізнесу, розвивається у окремих підрозділах та як до цих процесів ставиться влада в Україні. 

Ольга Бандрівська, керівниця воєнного департаменту Lobby X, презентує повний цикл рекрутингу до Сил оборони України, пояснює переваги рекрутингу над призовом через ТЦК та СП, інформує про тренди у попиті на фахівців з боку війська та про найбільш популярні у рекрутів вакансії, запевняє у дієвості рекомендаційних листів від військових частин і переконує у важливості розбудови брендів бригад як найважливіших роботодавців воєнного часу

Lobby X як платформа з працевлаштування почала рекрутувати до Сил оборони України з весни 2022 року. Коли під ТЦК стояли черги із добровольців, готових захищати Батьківщину, ми побачили, що людський капітал (найдорожче, що у нас є) використовується неефективно. Добровольців записували на рандомні посади, не надто враховуючи їхні навички, вміння, освіту, спроможність. У перші тижні повномасштабного вторгнення це ще можна було пояснити, але час спливав, а підходи не змінювалися. Перебуваючи у тісному контакті з військовими, ми отримували від них запити стосовно того, що їм бракує організованості процесів, людей, здатних керувати забезпеченням, логістикою, фандрейзингом тощо. Тоді одними з перших наших військових вакансій стали такі собі проєктні менеджери для підрозділів. Спроба виявилася більш ніж вдалою, і надалі ми поступово нарощували варіативність вакансій. 

Спершу ми самі контактували з підрозділами і пропонували їм послуги рекрутингу (від самого початку і дотепер це робимо безкоштовно). Відверто кажучи, було достатньо скептиків, які не вірили, що рекрутинг в українську армію можливий. Адже ніхто раніше такого не робив. Але ми чітко розуміли, що для перемоги ми не маємо права використовувати людей просто як одиниці особового складу. Важливо максимально ефективно застосовувати таланти і сильні сторони людей в армії, аби перемогти більш чисельного ворога. 

Наш підхід ґрунтується на тому, що у війську кожен має бути на своєму місці і робити те, що у нього виходить найкраще. А війна ХХІ століття — це війна на всіх рівнях. Від кіберпростору до реального поля бою, тож роль для кожного знайдеться. Ми розміщуємо конкретні вакансії до конкретних підрозділів. Це створило для кандидатів можливість вибору, можливість впливати на своє майбутнє в армії. 

Поступово військові командири впевнились, що рекрутинг працює, до них надходили кандидати, які були не лише мотивованими до служби, а й володіли необхідними навичками. Тому через сарафанне радіо підрозділи почали все більше і більше користуватися послугами нашої платформи. І вже влітку 2023 року ми запустили окремий сайт для військових вакансій (до того вони були на нашій цивільній платформі). А восени 2023 року підписали договір про співпрацю із Міноборони України й отримали офіційний статус партнера МОУ з рекрутингу. Відтоді розпочався новий етап нашої діяльності, й використання платформи для рекрутингу стало обов’язковим для всіх родів та видів військ. Ми масштабували свою діяльність у кілька разів і зараз на нашому сайті понад три тисячі активних вакансій. 

Варто наголосити, що рекрутинг створений для того, аби люди могли обрати собі посаду та підрозділ і добровільно долучатися до армії. Тому шукати й обирати вакансію слід заздалегідь, аби на момент візиту до ТЦК у кандидата вже був на руках рекомендаційний лист від обраного підрозділу. Пропонуємо усім кандидатам дотримуватися відпрацьованого нами алгоритму рекрутингу до армії. 

Як це працює 

Роль Lobby X у процесі рекрутингу — поєднати запит підрозділів із попитом кандидатів. Ми працюємо з обома сторонами цього процесу. 

Спочатку до нас надходить запит від військової частини. Наш менеджер верифікує й опрацьовує запит, збирає необхідну інформацію та передає на публікацію. Всі вакансії, які з’являються на нашому сайті, відповідають дійсності та є актуальними. Тільки-но підрозділ повідомляє нам про закриття вакансії, команда одразу прибирає її із сайту. В описі вакансії ми відображаємо інформацію, надану нам підрозділом та несемо спільну відповідальність за її якість і правдивість. Водночас потрібно розуміти, що не всі деталі служби є публічними, тому часто місце служби, наприклад, не розкривається. Таку інформацію можна отримати вже на етапі співбесіди. Крім того, за потреби, ми консультуємо підрозділи щодо процесу рекрутингу, проведення відбору. 

З іншого боку, враховуючи наявний досвід та партнерство із МОУ, ми маємо можливість інформаційно та консультаціями підтримувати пошукачів, які подають свої кандидатури через платформу Lobby X. 

Гарантією потрапляння у обраний кандидатом підрозділ є чітке слідування алгоритму рекрутингу, який ми рекомендуємо. Якщо кандидат потрапив до ТЦК, пройшов ВЛК і вже у навчальному центрі вирішує пошукати собі вакансію, то це не спрацює. Скоріш за все, рекрут буде розподілений згідно плану по комплектуванню. Якщо трапляється випадок, коли кандидат попри те, що слідував алгоритму, був розподілений не за рекомендаційним листом, ми робимо все можливе, аби перевести його у обраний ним з самого початку підрозділ. 

Кого шукають найчастіше

На сьогодні у високому попиті медичні працівники різного рівня кваліфікації, водії, механіки та інженери. На таких посадах відповідна освіта та досвід кандидатів є критично важливими. Найбільш затребувані вакансії, що не вимагають спеціального цивільного досвіду, — стрільці, штурмовики, розвідники, кулеметники, оператори БПЛА. Для таких вакансій важливим критерієм при відборі є стан здоров’я та готовність служити у зоні бойових дій. Ми розробили Рекомендації щодо підготовки резюме на військові вакансії. Даємо підказки, що саме та як слід висвітлювати зі свого цивільного/військового досвіду, аби військові роботодавці змогли оцінити сильні сторони кандидата. 

Природньо, на тилові посади у напрямах ІТ, управління, фінансів, рекрутингу, пресслужби конкурс в рази більший, аніж на бойові посади. Однак, це не означає, що на бойові посади бракує подач. Люди готові служити в різних ролях і в різних підрозділах. Не останню роль в мотивації кандидатів відіграє бренд бригади. Наприклад, у нас шалений конкурс на вакансії розвідників до ГУР. Це одна з найбільш ризикованих посад в армії, та люди готові на це, бо хочуть воювати з кращими. Бути в команді тих, хто творить історію. 

Загалом у нас представлені всі роди та види військ. Більшість вакансій, звісно, від ЗСУ. У структурі вакансій стабільно затребуваними є піхотинці, медики, фахівці, що керують і обслуговують БПЛА. В останні кілька місяців зріс попит на водіїв різних категорій, зв’язківців, діловодів. 

Переваги рекрутингу

Маю наголосити, рекрутинг — це можливість вибору конкретної посади та підрозділу. В цьому ключова відмінність рекрутингу від призову через ТЦК та СП. Рекрутинг у всіх каналах зберігає цей принцип. Єдина відмінність у тому, що рекрутингові центри конкретних військових частин рекрутують відповідно до себе. Джоб-платформи пропонують весь спектр потреб Сил оборони, як і Центри рекрутингу української армії, що спираються на ті самі джоб-платформи. Тому все залежить від кандидата. Якщо людина звикла спілкуватися наживо і в її місті є фізичний Центр рекрутингу, тоді цей варіант для неї. Можна прийти і проконсультуватися із рекрутерами щодо ймовірних посад для себе. Якщо ж доступу до фізичних Центрів рекрутингу нема, або зручніше зайти на сайт, обрати та податися на вакансії — є джоб-платформи. 

В своїй діяльності ми акцентуємося на релевантності кандидатів та постійно працюємо над вдосконаленням сервісу для військових роботодавців. Всіх кандидатів військові отримують через базу даних, в якій безпосередньо можуть опрацьовувати заявки. Нещодавно ми запустили оновлену форму подачі на вакансії, аби зробити її більш зручною як для кандидатів, так і для роботодавців. Тепер при подачі на вакансію збираються всі необхідні дані по рекруту, що значно спрощує процес прийняття рішень представником підрозділу. Ми є не лише майданчиком для розміщення вакансій, ми намагаємось бути надійним партнером військових у процесі залучення людей. Наші менеджери консультують щодо оновлень правил рекрутингу, законодавчих змін, підвищення ефективності рекрутингу, допомагаємо будувати бренд бригад, як працедавців. Адже військова служба — теж робота, яка окрім професійної складової має благородну місію захисту Батьківщини

Алгоритм рекрутингу до армії через платформу Lobby X 

  • Зайти на сайт https://lobbyx.army та обрати вакансії, які або відповідають наявному досвіду, освіті, навичкам, стану здоров’я, або ж задовольняють прагненням щодо здобуття військової професії. 
  • Відправити своє резюме на обрані вакансії. 
  • Успішно пройти відбір, співбесіду із підрозділом та отримати від нього Рекомендаційний лист (відношення). 
  • З рекомендаційним листом прийти у ТЦК та СП, де вас повинні направити на військово-лікарську комісію, після чого ви маєте зібрати повний пакет документів.
  • Якщо у кандидата наявні військовий досвід за останні 10 років та військово-облікова спеціальність (ВОС), що відповідають посаді, то людина направляється одразу до своєї військової частини для несення служби. У випадках, коли у кандидата відсутній досвід, або з часу його набуття вже минуло понад 10 років, кандидат обов’язково направляється на базову загальну військову підготовку. І лише після навчання — у свою військову частину. 
  • З прибуттям до військової частини людина зараховується до її складу — починається військова служба. 

Слідкуйте за оновленнями "ТОП-100"! У наступній публікації ми розкажемо як 92-га бригада розбудовує власний канал рекрутингу, а бригада «Кара-Даг» покладає надію на міністерський рекрутинговий проєкт.