НБУ курс:

USD

41,19

--0,02

EUR

45,02

--0,02

Готівковий курс:

USD

41,46

41,42

EUR

45,60

45,45

Український бомбер STING Mad Max офіційно увійшов до номенклатури НАТО

Український бомбер STING Mad Max офіційно увійшов до номенклатури НАТО
Фото надане Юрієм Голиком

Безпілотник української розробки STING Mad Max отримав офіційний статус і власний код у номенклатурі НАТО після тривалих погоджувальних процедур. Про це повідомив підприємець і волонтер Юрій Голик.

Коптер створила команда інженерів, яку зібрав Юрій Голик разом із партнерами.

Підприємець повідомив Delo.ua, що бомбер вже має репутацію серед військових за точність, легкість управління та імунітет проти радіоелектронних глушилок, а відтепер Mad Max рекомендований для застосування в структурах Сили Оборони.

За його словами, після тривалих випробувань і модернізації складових безпілотник став високотехнологічною моделлю, ефективною у знищенні ворожої техніки та позицій ворога. Чимало допомогли самі військові рекомендаціями та відгуками про поведінку STING Mad Max у реальних бойових вильотах, додав він.

Зараз бомбер має вантажність у 3 кг при дистанції польоту 10 км. Подолати її він може як під керуванням пілота, так і абсолютно самостійно у режимі "політ місією" – це повний автопілот по заданому маршруту без застосування GPS-навігації. Кращий огляд забезпечує гібридний модуль з двома камерами – аналоговою для контролю за польотом та цифровою, що відзнімає картинку в якості 4К для наступного аналізу уражень та дорозвідки. А ключовою "фішкою" STING Mad Max є його здатність працювати навіть під впливом засобів РЕБ.

"Велика подяка всім, хто брав участь у процесах. Насамперед нашим військовим, які тестували бомбер у бойових умовах і за відгуками яких ми могли коригувати тактико-технічні характеристики безпілотника", – додав Юрій Голик.

Зазначається, що офіційна кодифікація дрону була дещо складною через відсутність попереднього досвіду у команди. Але тепер конструктори розпочали цю процедуру і для інших своїх розробок, як-то ретранслятор STING Spider. Він створений для супроводу дронів-камікадзе "Примара" і підсилює його зв’язок з оператором для точнішого результату влучань.