НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,70

EUR

46,60

46,41

Ексголову Дніпропетровської ОВА підозрюють у розкраданні понад 280 млн грн на ремонті доріг

Ексголову Дніпропетровської ОВА підозрюють у розкраданні понад 280 млн грн на ремонті доріг
Валентин Резніченко. Фото: facebook.com/Valentyn.Reznichenko

Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили корупційну схему, у результаті якої державному бюджету було заподіяно збитків на суму понад 286 млн грн. Про підозру повідомили, зокрема, ексголові Дніпропетровської ОВА Валентину Резніченко.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляють НАБУ та САП.

Як встановило слідство, у 2022 році підозрювані для отримання можливості першочергового фінансування замінили у документах відомості про потребу в проведенні поточного та капітального ремонту доріг на необхідність їхнього експлуатаційного обслуговування.

Така заміна видів робіт мала забезпечити першочергове надання фінансування. Водночас витрати на поточний та капітальний ремонти доріг в умовах воєнного стану були можливі лише в останню чергу.

Крім того, слідство з'ясувало, що фігуранти безпідставно збільшили витрати на таке обслуговування до 1,5 млрд грн. Пізніше саме на цю суму були укладені договори на виконання відповідних робіт із компанією, пов’язаною з колишнім головою Дніпропетровської ОВА.

"Висновками проведених експертиз підтверджено, що компанія-підрядник завищила вартість матеріалів на суму понад 286 млн грн. Зазначимо, що частину цих коштів перераховано на рахунки інших компаній, пов’язаних із топпосадовцем та його заступником", - зазначають в НАБУ.

Там додають, що про підозру за ч. 2 ст. 364 КК України повідомили:

  • ексголові Дніпропетровської ОВА;
  • ексзаступнику голови Дніпропетровської ОВА; 
  • екскерівнику департаменту Дніпропетровської ОВА; 
  • ексначальнику відділу дорожнього господарства Дніпропетровської ОВА; 
  • керівнику суб’єкта господарської діяльності.

Наразі правоохоронці продовжують вивчати факти щодо можливої легалізації незаконно одержаних коштів, а також встановлюють причетність до злочину інших осіб.

Скандальний ремонт доріг

Спеціалізована антикорупційна прокуратура відкрила кримінальне провадження у листопаді 2022 року після публікацій журналістських розслідувань проєкту “Схеми” та “Української правди”.

Журналісти тоді писали, що у Дніпропетровській області приватна компанія “Будінвест Інжиніринг”, яка пов’язана із головою ОВА Валентином Резніченком, отримала 1,5 млрд гривень на ремонт доріг у регіоні. 

Співвласницею компанії є фітнес-тренерка Яна Хланта, яку декілька джерел із владних кіл Дніпропетровщини назвали дівчиною Резніченка. Вони разом багато подорожували за кордон. Окрім того, Хланта користувалася автомобілем Різниченка та отримувала зарплату в його фірмі.

Інша половина компанії через наближену особу пов’язана з бізнесменами-братами Дубинськими, яких США офіційно оголосили у розшук за підозрою у фінансових махінаціях.

У грудні 2022 року у Дніпрі відбулися обшуки у фігурантів кримінальної справи, пов’язаної з "Великим будівництвом", серед яких – голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

24 січня 2023 року Кабмін погодив проєкт указу президента про звільнення голови Дніпропетровської ОВА Валентина Резніченко.