НБУ курс:

USD

41,20

+0,01

EUR

45,22

--0,21

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,80

45,65

У Дніпрі викрили бізнесмена, що організував "розпил" бюджету на фіктивній рекламі влади (ФОТО)

У Дніпрі викрили бізнесмена, що організував "розпил" бюджету на фіктивній рекламі влади (ФОТО)
Фото: ГУНП в Дніпропетровській області

Поліція за оперативного супроводу Служби безпеки України ліквідувала в Дніпрі злочинну організацію, яка завдала бюджету міста понад 34 мільйонів гривень збитків на закупівлі фіктивних SMM-послуг у підприємців, які насправді займаються зовсім іншою діяльністю.

Як повідомляють правоохоронці, до її складу входили посадові особи міської ради, начальник підпорядкованого їй комунального підприємства та ряд фізичних осіб, не дотичних до сфери маркетингу в соціальних мережах.

Організатором виявився 38-річний підприємець, компанія якого раніше надавала рекламні послуги комунальним підприємствам міста. За сприяння місцевих чиновників він пролобіював перемогу в тендері на закупівлю рекламних та маркетингових послуг 11 підконтрольних фізичних осіб-підприємців.

Втім, всі ці ФОПи, за даними слідства, в реальному житті працюють майстрами манікюру, різноробочими на будівництві, водіями таксі, бухгалтерами, продавцями електроприладів та іншими фахівцями, чия робота не має відношення до надання професійних SMM-послуг.

Зазначається, що профільне КП впродовж трьох років укладало з ними договори на надання рекламних та маркетингових послуг з висвітлення діяльності міськради та її посадовців через медіа, соцмережі та месенджери.

Силовики кажуть, що троє власників місцевих рекламних агенцій привласнили майже третину зі 123 мільйонів гривень, які міськрада заклала на власну популяризацію. Згодом ці 34,2 мільйона гривень були виведені в готівку та розподілені між учасниками злочинної організації. Реальні ж послуги рекламодавців закуповувалися за мінімальною вартістю.

В кінці вересня поліцейські провели 16 санкціонованих обшуків за місцями проживання й роботи фігурантів, у ході яких вилучили мобільні телефони з листуванням щодо зазначеної діяльності, банківські картки, які використовувались для зняття готівки, оригінали фінансово-господарської документації між КП та підконтрольними ФОПами та інші докази злочинів.

Слідчі оголосили десятьом фігурантам, включаючи організатора, про підозру в розтраті майна шляхом зловживання службовою особою своїм становищем, вчиненому в умовах воєнного стану та в особливо великому розмірі, у складі злочинної організації (частини 1 та 2 статті 255, частина 4 статті 28 та частина 5 статті 191 Кримінального кодексу).

Дев’ятьох з десяти учасників злочинної організації поліцейські затримали на гарячому. Ще один з виконавців, як виявилося, з минулого року переховується за кордоном.