НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

ВАКС обрав ексголові Дніпропетровської ОВА Резніченку запобіжний захід у вигляді застави у 30 млн грн

ВАКС обрав ексголові Дніпропетровської ОВА Резніченку запобіжний захід у вигляді застави у 30 млн грн
Валентин Резніченко. Фото: facebook.com/Valentyn.Reznichenko

Вищий антикорупційний суд 16 вересня 2024 року обрав ексголові Дніпропетровської ОВА Валентину Резніченку, якого підозрюють в зловживаннях під час ремонту доріг, запобіжний захід у вигляді застави у 30 млн грн, а також поклав на нього низку обов’язків.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомила пресслужба НАБУ.

Зазначається, що слідчі судді ВАКС застосували запобіжні заходи до колишнього голови Дніпропетровської ОДА та ексдиректора Департаменту цієї ОДА, які підозрюються в зловживаннях під час ремонту доріг у Дніпропетровській області, внаслідок чого завдано збитків територіальній громаді на суму понад 286 млн грн.

Так, суд застосував до колишнього голови ОДА запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 30 млн грн з покладенням відповідних процесуальних обов’язків, а саме:

  • прибувати на першу вимогу до детектива, прокурора або суду; 
  • не відлучатись із Дніпропетровської області без дозволу детектива, прокурора або суду; 
  • повідомляти детектива, прокурора або суд про зміну свого місця проживання; 
  • утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними та свідками у справі; 
  • носити електронний засіб контролю.

До колишнього директора департаменту Дніпропетровської ОДА суд також застосував запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 15 млн грн.

Нагадаємо, що НАБУ разом із САП викрили корупційну схему, у результаті якої державному бюджету було заподіяно збитків на суму понад 286 млн грн. Про підозру повідомили, зокрема, ексголові Дніпропетровської ОВА.

Скандальний ремонт доріг

Спеціалізована антикорупційна прокуратура відкрила кримінальне провадження у листопаді 2022 року після публікацій журналістських розслідувань проєкту “Схеми” та “Української правди”.

Журналісти тоді писали, що у Дніпропетровській області приватна компанія “Будінвест Інжиніринг”, яка пов’язана із головою ОВА Валентином Резніченком, отримала 1,5 млрд гривень на ремонт доріг у регіоні. 

Співвласницею компанії є фітнес-тренерка Яна Хланта, яку декілька джерел із владних кіл Дніпропетровщини назвали дівчиною Резніченка. Вони разом багато подорожували за кордон. Окрім того, Хланта користувалася автомобілем Різниченка та отримувала зарплату в його фірмі.

Інша половина компанії через наближену особу пов’язана з бізнесменами-братами Дубинськими, яких США офіційно оголосили у розшук за підозрою у фінансових махінаціях.

У грудні 2022 року у Дніпрі відбулися обшуки у фігурантів кримінальної справи, пов’язаної з "Великим будівництвом", серед яких – голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

24 січня 2023 року Кабмін погодив проєкт указу президента про звільнення голови Дніпропетровської ОВА Валентина Резніченко.