НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Земельні ділянки НБУ продавали за заниженою ціною

земля
Фото: facebook.com/kyiv.gp.gov.ua

Начальнику одного з відділів Національного банку України повідомили про підозру за фактом службової недбалості під час реалізації за заниженою вартістю земельних ділянок у Київській області, які знаходилися у власності регулятора.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомила пресслужба Київської міської прокуратури.

Згідно з матеріалами слідства, у 2021 році НБУ набув право власності на майно, передане в іпотеку фізичною особою, зокрема і земельні ділянки, розташовані у Київській області загальною площею понад 15 га. На той час ці ділянки коштували майже 9 млн грн.

У 2022 році Правління НБУ затвердило умови продажу цих земельних ділянок.

Продавати ділянки мали б за вартістю, визначеною під час оцінки.

"Підозрюваний мав забезпечити належний контроль та перевірку вартості земельних ділянок, умови продажу яких погоджувались колегіальним органам на основі його інформації та наданого аналізу цін", - зауважують у прокуратурі. 

Там додають, що натомість земельні ділянки виставили на продаж за набагато нижчою ціною, що призвело до втрати активів банку на суму понад 5 млн грн.

Наразі начальнику одного з відділів Національного банку повідомлено про підозру.

Як пояснюють у прокуратурі, санкція статті, за якою висунуті звинувачення, передбачає позбавлення волі на строк від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від двохсот п'ятдесяти до семисот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.

Справу було відкрито за матеріалами службового розслідування служби безпеки НБУ.