НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Африканські ринки розглядаються як перспективні для експорту агропродукції 

Африканські ринки розглядаються як перспективні для експорту агропродукції 
Фото: minagro.gov.ua

Виконуючий обов’язки міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький відзначив потенціал африканських ринків для українського агросектору. Ідеться про експорт продукції та можливості технологічного партнерства з країнами Африки

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики за результатами зустрічі представників органів влади та бізнесу щодо активізації співпраці з країнами Африки в агропромисловому секторі.

Зазначається, що захід відбувся в контексті реалізації зовнішньополітичної стратегії України, спрямованої на зміцнення українсько-африканських відносин, а також з метою виконання цілей, визначених президентом України Володимиром Зеленським на нараді керівників закордонних дипломатичних установ України 2024 у частині важливості посилення взаємодії з країнами Африки.

Як наголосив Висоцький, для українського агросектору ринки африканських країн мають значний потенціал для розвитку бізнесових та виробничих відносин. 

Зокрема, в короткостроковій перспективі мова йде про експорт української продукції до країн континенту, а в середній та довгостроковій перспективі – можливість розвитку технологічного партнерства.

В рамках виконання домовленостей, досягнутих за результатами африканського турне міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби у серпні цього року, учасники зустрічі обговорили взаємодію та підтримку українських виробників у виході на африканські ринки, а також розширення торговельно-економічної співпраці з країнами Африки.

Українські виробники продуктів харчування збільшили експорт до  Африки

У першому півріччі 2024 року експорт агропродовольчих товарів з України зріс на 5% до 12 451 мільйона доларів. Частка агропродовольчого експорту в загальному експорті України склала 64%.

Основними ринками збуту вітчизняної агропродукції залишаються три регіони – країни Європейського Союзу, Азії та Африки. У І півріччі 2024 року їх сумарна частка склала майже 94 % вартості українського експорту сільгосппродукції.

При цьому спостерігається нарощування поставок до Євросоюзу, який третій рік поспіль виступає головним ринком збуту, а також Африки, тоді як експорт продовольства в Азію знижується

Обсяги експорту до країн Африки становили 1475 млн дол. США, перевищивши торішній показник у 1,7 разу. Частка цього регіону дорівнювала 12 % від загального експорту аграрної продукції з України.