НБУ курс:

USD

41,19

+0,05

EUR

45,49

+0,11

Готівковий курс:

USD

41,48

41,41

EUR

45,90

45,75

Через надлишок пропозиції в Україні стрімко дешевшає популярний фрукт

сливи
Сливи на гуртовому ринку «Шувар» у Львові. Фото: facebook.com/Shuvar

На ринку України спостерігається надмірна пропозиція слив з місцевих господарств, що чинить суттєвий тиск на ціни в даному сегменті

Про це повідомляють аналітики проекту EastFruit.

За інформацією учасників ринку, на сьогоднішній день попит місцевих оптових компаній на сливи дуже невисокий, тоді як обсяги пропозиції даних кісточкових на ринку продовжують збільшуватися через сезонний фактор.

Так, сьогодні ціна на сливи з місцевих господарств варіюється в діапазоні 8-14 грн/кг, що в середньому на 54% дешевше, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

Аналітики зазначають, що висока температура повітря сприяла прискореному дозріванню слив і водночас негативно вплинула на їхню якість, що також чинить додатковий тиск на ціни.

"Виробники стурбовані тим, що ціни на сливи вже опустилися нижче за рівень минулого року. Для порівняння: рік тому продаж здійснювався в середньому на 33% дорожче, ніж сьогодні", - підкреслюють аналітики.

Вони не виключають, що за обставин, що склалися, садівники будуть змушені й надалі поступатися покупцям і знижувати ціни.

Нагадаємо, сезон реалізації лохини місцевого виробництва в Україні в поточному році завершиться раніше звичайних термінів через особливості погодних умов. Наразі українські виробники відвантажують лохину по 70 – 130 грн/кг.