НБУ курс:

USD

41,21

+0,01

EUR

45,05

--0,08

Готівковий курс:

USD

41,45

41,40

EUR

45,55

45,44

Ціни на помідори в Україні б'ють рекорди: скільки вже коштує кілограм

Ціни на помідори в Україні б'ють рекорди: скільки вже коштує кілограм
Томати на гуртовому ринку «Шувар» у Львові. Фото: facebook.com/Shuvar

Українські тепличні комбінати знову підвищують ціни на помідори. Причиною такої ситуації є обмежена пропозиція томату на ринку. Більшість дрібних виробників зараз практично завершили реалізацію і пропонують овоч тільки дрібним оптом.

Про це повідомляють аналітики EastFruit.

Чому дорожчають помідори

Аналітики пов'язують чергове подорожчання помідорів із досить суттєвим зниженням пропозиції тепличних овочів на ринку, попит на які залишається досить стабільним. 

Зазначається, що вибірки томатів у тепличних комбінатах дещо скоротилися через прохолодну погоду і середньодобову температуру повітря, що поступово знижується.

"У підсумку представники тепличних комбінатів отримали можливість підвищити відпускні ціни на наявні партії продукції", - констатують аналітики.

Скільки просять за кілограм

За даними щоденного цінового моніторингу проєкту, сьогодні  тепличні томати надходять у продаж у діапазоні 55-65 грн/кг, залежно від якості та обсягу запропонованої партії, що в середньому на 10% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

Аналітики підкреслюють, що нові ціни в даному сегменті ринку залишаються найвищими, як мінімум за останні 7 років.

Вони зазначають, що на сьогоднішній день томати закритого ґрунту в Україні вже коштують у середньому на 22% дорожче, ніж за аналогічний торішній період.

"Більше того, багато виробників заявляють про свій намір вже наступного тижня зробити чергові спроби підвищити ціни в даному сегменті, оскільки навіть після подорожчання попит на помідори залишається досить високим", - стверджують аналітики.

Нагадаємо, виробники тепличних огірків в Україні також суттєво підвищили відпускні ціни на свою продукцію. Вартість огірків зараз удвічі перевищує торішній показник за аналогічний період.