НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

ФДМУ оголосив перші аукціони з оренди сільгоспземель на "Прозорро.Продажі"

ФДМУ оголосив перші аукціони з оренди сільгоспземель на "Прозорро.Продажі"
Фото: ua.depositphotos.com

Фонд державного майна України (ФДМУ) оголосив перші 16 аукціонів з оренди державних сільськогосподарських земель.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомив голова ФДМ Віталій Коваль.

Він зазначив, що йдеться про земельні ділянки у Вінницькій області загальною площею 1 075 гектарів.

Детальніше про ці земельні ділянки - за посиланням.

Крім цього, до кінця року фонд держмайна планує виставити на електронні торги майже 100 тисяч гектарів державних с/г земель у 20 областях України.

Наступні області, де стануть доступні земельні ділянки, – Хмельницька, Кіровоградська, Київська та Запорізька.

Як взяти участь в аукціоні

Для того, щоб взяти участь в аукціоні з оренди державних сільськогосподарських земель, необхідно обрати лот, зареєструватися на електронному майданчику, сплатити внески та взяти участь у торгах.

Переможець отримає право оренди на строк до 14 років для однорічних насаджень або до 25 років для багаторічних, сплативши суборендну плату на рік вперед.

Як зазначила міністерка економіки України Юлія Свириденко, запуск аукціонів з оренди державної землі — це важливий крок уряду на підтримку агровиробників, особливо тих, хто постраждав від війни.

"Мета цього проєкту - максимально ефективно використати ті земельні ресурси, які є в розпорядженні держави, надаючи можливість українцям – фермерам, ветеранам війни, приватним підприємцям, вимушено переміщеним особам чи навіть аграрним компаніям – взяти участь в аукціонах", - додала вона.

Про "Земельний банк"

Фонд держмайна розпочав реалізацію проєкту "Земельний банк" у 2023 році. Він є одним із пріоритетів фонду на 2024 рік.

Цей проєкт надає аграріям доступ до державних земель на прозорих та конкурентних засадах через онлайн-аукціони. Це відкриває рівні можливості для всіх аграріїв: від великих агро-корпорацій до малих фермерів, які прагнуть розширити свій бізнес, а також для початківців та переселенців, які хочуть розпочати агробізнес.

Площа земельних ділянок варіюється від 1 га до 4 тис. га. Кожна земельна ділянка виставляється на онлайн-аукціон окремим лотом, що дозволяє орендувати як великі площі, так і малі.  Стартова вартість на аукціоні становить 12% від нормативно-грошової оцінки землі.

Реалізація проєкту не лише дозволить ефективно використовувати державні землі та підтримати агровиробників, а й наповнить бюджети різних рівнів.

За словами Коваля, на першому етапі очікуються надходження у розмірі до 1 мільярда гривень, а при консолідації та залученні в обіг усіх державних сільськогосподарських земель, загальна площа яких сягає близько 800 тисяч гектарів, ця сума може зрости до 8 мільярдів гривень.

Крім того, проєкт створить новий прозорий ринок та подолає тіньові схеми у використанні державних земель, забезпечуючи їх чесне і відкрите використання.

Нагадаємо, для реалізації проєкту ФДМУ створено ТОВ "Державний земельний банк" – перший державний оператор земель сільськогосподарського призначення, що на 100% належить державі.

Фото: ua.depositphotos.com