НБУ курс:

USD

41,18

--0,02

EUR

45,24

+0,02

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,80

45,65

М’ясний бізнес звинувачує свинарів у втраті Україною половини поголів'я: в чому конфлікт

свиня
Фото: Pexels

Асоціація "М’ясної галузі" заявляє, що через зволікання з визнанням в Україні в’єтнамської вакцини проти африканської чуми свиней галузь за результатами лише 2024 року втратить половину поголів’я цих тварин і загалом стоїть "на межі краху". Про це йдеться у її повідомленні.

"Станом на жовтень 2024 року в Україні, за рік розмов і відвертої дезінформації щодо вакцинопрофілактики АЧС, втрачено до 50% свиней у промисловому секторі та у домогосподарствах. Значна частина свиней, інфікованих АЧС, більше року нелегально реалізується і цим спричинила небувалу до цього хвилю АЧС в Україні", - сказано в ньому.

За даними асоціації, втрати економіки України через це досягають 1 мільярда євро, натомість зростання та розвиток галузі здатне забезпечувати щороку від 6 до 12 мільярдів євро доданої вартості.

М’ясний бізнес жорстко критикує позицію асоціації "Свинарі України" щодо препарату в’єтнамського виробника AVAC ASF Live, який остання називає лише кандидатом у вакцини попри реєстрацію в трьох країнах, та інтерпретацію свинарями наукових досліджень з цього приводу.

У повідомленні наголошується, що В’єтнам ще минулого року надав Україні офіційні підтвердження, що його вакцини проти АЧС (окрім згаданої, це вакцина NAVET-ASFVAC) зареєстровані належним чином.

В АМГ при цьому заявляють, що переклали аргументи АСУ, яка "занепокоєна неправдивою інформацією та маніпуляцією даних" в наукових публікаціях, англійською мовою і разом з власними аргументами та поясненнями до поточної ситуації з АЧС в Україні відправили до Всесвітньої організації охорони здоров'я тварин.

Об’єднання також вказує, що ініціювало та бере участь у створенні загальноєвропейської коаліції з викорінення АЧС і поскаржилося на АСУ і до зацікавлених спілок свинарів і переробників країн Євросоюзу.

Зазначається, що згідно наданими виробником для "Центру підвищення ефективності в тваринництві" матеріалами, AVAC ASF Live відповідає нормативним вимогам ВООЗТ, але невирішеним залишається питання – чи зможе і за яких умов вона захистити свинарство від польових варіантів збудника саме в українському нозоареалі АЧС.

"Від словесних баталій варто переходити до справи - рятувати свинарство в Україні і на власних результатах аналізувати всі "за" та "проти" вакцинопрофілактики АЧС. Шкода, якщо досі частина свинарів цього не розуміють", - нарікають в асоціації "М’ясної галузі".

На її думку, зробити це можна лише в рамках реєстраційних випробувань за програмою, яку підготували у ВООЗТ, в редакції Європейського ветеринарного союзу.

Нагадаємо, що днями асоціація "Свинарі України" виступила із занепокоєністю висвітленням ситуації з можливістю реєстрації в Україні вакцини виробництва в’єтнамської компанії AVAC, наголошуючи на неприйнятності використання препарату до його офіційного визнання.

На думку свинарів, підняття інформаційного шуму довкола AVAC ASF Live шкодить репутації галузі та має на меті "лобіювання фінансових інтересів окремих зацікавлених осіб".

Вони вважають, що будь-яка неофіційна інформація щодо препарату "може сприйматися лише як недостовірна", а також стверджують, що Держпродспоживслужби України зверталася до В’єтнаму за результатами застосування цієї вакцини, але відповіді не отримала.

Асоціація ж "М'ясної галузі" заявляла, що Україна мала можливість отримати 400 тисяч доз вакцини AVAC безкоштовно ще в 2023 році, і звинувачує керівництво АСУ в блокуванні такого постачання.