Рада запустила реформу рибної галузі: що зміниться

Реформа рибної галузі
Фото: Pixabay

Верховна Рада України під час засідання 21 березня прийняла законопроєкт №7616 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання в галузі рибного господарства, збереження та раціонального використання водних біоресурсів та сфері аквакультури". Цим документом парламент запустив реформу рибної галузі, повідомила пресслужба Мінагрополітики.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Передбачається, що прийнятий законопроєкт:

  • дасть змогу повноцінно запрацювати електронним аукціонам на право промислового вилову риби, які до цього проводилися як урядовий експеримент;
  • спростить доступ до ринку та зменшує адміністративне навантаження. Зокрема, оформлення та видача дозвільних документів відбуватиметься в електронній формі;
  • створює Єдину державну електронну систему управління рибною галуззю "Є-риба".

Прийнята редакція документу передбачає також встановлення санітарних вимог до рибоприймальних пунктів, посилення контролю за виловом риби.

На час воєнного стану, як уточнюють в Мінагрополітики, спростять продовження оренди водних об’єктів.

Нагадаємо, протягом 2022 року підприємствами рибної галузі України було добуто лише 33,8 тисячі тонн водних біоресурсів, що становить 46% відповідного показника 2021 року.

Водночас в Україні періодично діє заборона на вилов деякої риби, зокрема, камбали.