НБУ курс:

USD

41,22

-0,00

EUR

45,52

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,48

41,40

EUR

45,85

45,67

Росія розпочала вивезення українського зерна нового врожаю з окупованої Донеччини

Росія розпочала вивезення українського зерна нового врожаю з окупованої Донеччини
Фото: ua.depositphotos.com

Російські окупанти вивезли з тимчасово окупованої Донеччини понад 80 тисяч тонн українського зерна нового врожаю. Про це повідомляє Центр національного спротиву.

Від початку року російські окупанти здійснили понад 15 вивезень викраденого українського зерна з тимчасово окупованих територій України до Росії через порт Маріуполя.

Зазначається, що викрадення українського зерна з тимчасово окупованих територій здійснюються під керівництвом російських військових та місцевих колаборантів. Нещодавно ж активісти "Кібер Спротиву" отримали доступ до електронної пошти Захарія Джіоєва - керівника Федерального агентства морського та річкового транспорту РФ, яке займається вивозом вкраденого українського зерна.

Нагадаємо, після оголошення анексії чотирьох областей України, російський уряд ухвалив постанову № 2535, яка встановила квоти на вивезення сільськогосподарської продукції з окупованих територій,надаючи митні пільги, та визначила механізм для експорту цієї продукції.

Протягом 2023 року російські окупанти вивезли з тимчасово окупованих українських територій приблизно 5 мільйонів тонн зерна. За квотною системою, створеною російською владою, російські експортери вивезли з Херсонської області щонайменше 34 тисячі тонн зерна, вартістю 6,2 мільйона євро.

Вивезене з Херсонщини зерно експортувалося до Азербайджану, Туреччини, Сирії та Ірану, а горох з окупованого Криму — до Іспанії. Російська компанія "Сім-Транс Груп" експортувала пшеницю до Азербайджану, отримавши дозві" на вивезення 2 200 тонн пшениці та меслину з області за квотами.

Також у травні 2024 року Офіс Генерального прокурора України повідомив про розслідування незаконного привласнення Росією понад 1 700 тонн української сільськогосподарської продукції.

Джерело фото: ua.depositphotos.com