НБУ курс:

USD

41,35

--0,10

EUR

46,15

--0,09

Готівковий курс:

USD

41,73

41,67

EUR

46,62

46,50

Третина українських молочних господарств отримали допомогу від Швейцарії

Третина українських молочних господарств отримали допомогу від Швейцарії
Фото: minagro.gov.ua

Двісті два молочних господарства в Україні отримали засоби гігієни та дезінфекції для забезпечення належних санітарних умов на виробництві як гуманітарну допомогу від Швейцарії. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомило Міністерство аграрної політики та продовольства України.

У відомстві нагадують, що з кінця листопада 2023 року  до вересня 2024 року в Україні тривала друга фаза проєкту від уряду Швейцарії, метою якого було покращити доступ до якісних та безпечних молока і молочних продуктів.

У межах проєкту гуманітарну допомогу отримали господарства у найбільш постраждалих від бойових дій областях. Зокрема, в Дніпропетровській  - 32 господарства, Донецькій - 12, Запорізькій - 6) Київській - 19, Миколаївській - 27, Одеській - 29, Сумській - 6, Харківській - 60, Херсонській - 2 та Чернігівській -  9. В цих господарствах утримується понад 126 тис. голів великої рогатої худоби, у тому числі, понад 54 тис. голів корів.

Передумовою для участі в гуманітарному проєкті була державна реєстрація потужностей з виробництва молока відповідно до харчового законодавства України.

У МінАПК підкреслюють, що 78 отримувачів допомоги -  це малі виробники, що утримують не більше 100 корів, молоко в яких вводиться в обіг як харчовий продукт.

Від старту проєкту наприкінці 2022 року всього 446 господарств з виробництва молока отримали засоби гігієни для належного виробництва молока: засоби для миття та дезінфекції доїльного обладнання, перед- та післядоїльної обробки вимені, серветки для гігієни вимені, рукавички для доярів, реактиви для виявлення прихованих форм маститів, дезінфектанти для тваринницьких приміщень тощо, що повністю задовольнить тримісячну потребу. 

В МінАПК повідомляють, що Швейцарія виділила в рамках трирічної гуманітарної ініціативи 4,8 млн швейцарських франків для закупівлі необхідних засобів гігієни. Така короткострокова підтримка не лише компенсувала фермерам брак доступу до ресурсів у найскладніші перші місяці війни, а й дозволила забезпечити належні гігієнічні стандарти  у первинному виробництві молока та зберегти його якість у подальшому.

"Гуманітарний проєкт від Швейцарії, що розпочався у перші місяці війни з деокупованих територій, на сьогодні охопив фактично третину всіх господарств в Україні. На жаль, саме в областях, що найбільше страждають від війни, було зосереджене виробництво високоякісного молока для подальшої промислової переробки. Тому така гуманітарна допомога стала важливим чинником для відновлення та збереження виробничого потенціалу всієї молочної галузі",  - наголосив  перший заступник міністра агрополітики України Тарас Висоцький.

Нагадаємо, в Україні впровадили нові вимоги до якості молока та молокопродуктів. Згідно наказу Мінагрополітики встановлюються місця та правила реалізації такого молока: безпосередньо з господарства з виробництва молока, фермерського магазину, із ємності для молока (цистерна, резервуар тощо), молочного автомата для нефасованого сирого молока. Також затверджено вимоги до молочних автоматів для нефасованого сирого молока.Крім того, запроваджуються нові вимоги до господарств з виробництва молока та до тварин, які дають молоко.

Також Мінагрополітики розробляє нові підходи до підтримки вітчизняних виробників та переробників молока для забезпечення конкурентоспроможності на європейському ринку.