НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,80

41,70

EUR

46,60

46,41

Україна запустила "Земельний банк" для трансформації ринку державних сільгоспземель

Україна запустила "Земельний банк" для трансформації ринку державних сільгоспземель
Фото: Freepik

17 вересня Фонд державного майна України презентував новий проєкт "Земельний банк", який має на меті реформувати ринок державних сільськогосподарських земель. Захід організовано спільно з проєктом USAID/UKaid "Діяльність у рамках реформи державних підприємств України" (SOERA).

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє Мінекономіки.

Перший заступник міністра економіки України Олексій Соболев заявив, що земельний банк забезпечить прозорі умови для оренди державних земель і цим самим створить нові можливості для аграрного бізнесу та стимулюватиме інвестиції в агросектор.

Він також зазначив, що проєкт сприятиме економічному розвитку, збільшенню податкових надходжень, створенню робочих місць та ефективнішому використанню державних ресурсів.

Згідно з повідомленням, проєкт дозволяє аграріям орендувати державні землі через онлайн-аукціони в системі "Прозорро.Продажі". Станом на сьогодні оголошено 45 аукціонів у кількох областях України, зокрема Вінницькій, Львівській та Одеській, із ділянками площею від 2 до 262 га. Перші торги заплановано на 1 жовтня, а до кінця року планується передати в оренду близько 100 тисяч гектарів.

Виконуюча обов’язки голови Фонду державного майна Іванна Смачило розповіла, що очікуваний дохід від оренди першого пулу земель становитиме до 1 мільярда гривень.

"Проєкт дозволить вивести з тіні сотні тисяч гектарів державних угідь, що десятиліттями не приносили користі", – додала вона.

Для аграріїв запущено спеціальну мапу

У Мінекономіки додають, що для зручності аграріїв запущено інтерактивну мапу земельних ділянок, яка доступна на сайті landbank.spfu.gov.ua. На мапі можна переглянути деталі про кожну ділянку, її розташування, площу, стартову ціну та інші характеристики.

Голова правління "Прозорро.Продажі" Сергій Бут підкреслив, що конкурентність на торгах за сільгоспземлі зростає, і очікується, що аналогічні результати будуть досягнуті й у новому проєкті.

Нагадаємо, проєкт "Земельний банк", який покликаний впровадити ефективне використання державних сільськогосподарських земель та підтримати аграріїв у складний воєнний час, був презентований ще 30 травня.

Також Верховна Рада України прийняла зміни до Бюджетного кодексу, якими врегулювала розподіл 12% від нормативної грошової оцінки землі, які будуть стартовою ціною на аукціонах з передачі земель в оренду. У червні уряд передав Фонду держмайна України понад 104 тисячі га землі для запуску проєкту "Земельний банк". Це останній великий крок для проєкту, метою якого є створення прозорого та ефективного ринку оренди державних сільгоспземель.