НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

В Україні наприкінці літа зросли ціни на м’ясо

В Україні наприкінці літа зросли ціни на м’ясо
Фото: ua.depositphotos.com

У кінці літа роздрібні ціни на охолоджені м’ясні напівфабрикати показали тенденцію до зростання, повідомляють аналітики асоціації "Свинарі України".

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про підвищення цін на м'ясо на прилавках супермаркетів свідчать результати щомісячного моніторингу цін роздрібної торгівлі.

Так, у серпні охолоджена свинина у середньому подорожчала на 3,2%, курятина додала 2,5% до середньої ціни у липні, а яловичина підвищилася в ціні на 2,8%.

"Хоча темпи приросту цін на свинину у серпні проти попереднього місяця лідирують, загалом для споживача цей вид м’яса став доступнішим, ніж роком раніше чи в кінці 2023-го, на відміну від інших", - заявили експерти.

Зображення: АСУ

Зазначається, що якщо у кінці минулого літа та у грудні 2023 року кілограм охолодженої свинини коштував 206,1 грн/кг і 202,7 грн/кг, відповідно, то минулого місяця середня роздрібна ціна склала 199,6 грн/кг.

Утім, хоч для більшості м’ясних частин це твердження справедливе, є й винятки, оскільки преміальні свинячі напівфабрикати чи ті, попит на які сезонно вищий, далеко не завжди "йдуть в ногу" зі загальним трендом.

Так, наприклад, стейк, вирізка та ошийок цього року дорожчі, а серпневе зростання цін на м’ясо шиї та стегна показує вищі темпи приросту цін.

Додамо, що за рахунок маржинальності виробництва галузь свинарства поступово відновлюється та демонструє перспективні результати. За даними Державної служби статистики України, на 1 серпня нараховується 5,2 млн голів, що на 1,5% більше, ніж в аналогічний період минулого року.

Також повідомлялося, що починаючи з січня експорт свинини значно зріс і досяг максимуму в червні (403 тонни), що чітко демонструє, що 2024 рік є більш успішним для експорту свинини.

Свинарство втрачає привабливість для аграріїв

Свинарство, попри певне пожвавлення, не стає максимально привабливою для інвестицій галуззю. Прогнозується, що за результатами 2024 року рентабельність виробництва свинини знизиться до 0,35 грн/кг проти 0,64 грн/кг у 2023 році. Основною причиною її зменшення стане зниження закупівельних цін на свинину в поточному році - на 29% проти середнього показника за 2023 рік. 

Детальніше про те, як галузь свинарства функціонує на третій рік війни і що стимулює попит на свинину серед українців, читайте в матеріалі Delo.ua.

Фото: ua.depositphotos.com