НБУ курс:

USD

41,09

-0,00

EUR

45,59

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,35

41,30

EUR

45,95

45,80

В Україні видали перші ліцензії на виробництво крафтового алкоголю для малих підприємств

В Україні видали перші ліцензії на виробництво крафтового алкоголю для малих підприємств
Фото: Depositphotos

В Україні видано перші дві ліцензії на виробництво спиртових дистилятів і спиртних напоїв. Ліцензії отримали малі підприємці з Одеської та Київської областей. Про це повідомляє Мінагрополітики.

У відомстві додали, що приватні підприємці отримали можливість ліцензувати виробництво завдяки законодавчим змінам, ухваленим Верховною Радою та Кабінетом міністрів. Зокрема, парламент у червні минулого року спростив умови виробництва дистилятів для малих підприємств, а уряд полегшив процедуру ліцензування крафтового алкоголю.

Зазначається, що до прийняття нормативних актів крафтовий сегмент спиртних напоїв в Україні був відсутній або функціонував в тіні через складну регуляторну базу. Однак завдяки новому законодавству виробники мають можливість створити свою власну справу та переробити сільськогосподарську продукцію у продукцію з доданою вартістю, яка матиме попит на внутрішньому і зовнішньому ринках. 

“Це дає підґрунтя для розвитку напоїв з особливими якостями та характеристикам, які можуть бути зареєстрованими як географічні зазначення та стати візитівкою нашої країни, стимулюватиме розвиток гастротуризму в Україні”, - підсумували в Мінагро.

Нагадаємо, 29 червня 2023 року Верховна Рада ухвалила закон, який легалізує діяльність малих підприємців у сфері виробництва та продажу крафтових спиртних напоїв і дистилятів.

Згідно з новими правилами, малі виробники дистилятів тепер повинні подавати звіт про обсяги виробленої та реалізованої продукції щоквартально замість того, щоб робити це щомісяця.

Крім того, штраф за неподання або неправильне подання такої звітності було зменшено з 17 500 грн до 1020 грн. Вартість ліцензії на гуртову торгівлю спиртними напоями для малих виробників дистилятів також знизилась з 500 000 грн до 30 000 грн.

Джерело фото: ua.depositphotos.com