В Україні здешевшала білокачанна капуста

В Україні здешевшала білокачанна капуста
В Україні здешевшала капуста. Ілюстрація: Рixabay

Ціни на білокачанну капусту в Україні пішли вниз. Раніше вони трималися на стабільному рівні протягом двох тижнів, але цього тижня виробники почали знижувати вартість.

Про це пишуть аналітики проєкту EastFruit.

Зараз фермери продають капусту високої якості за ціною 8-12 гривень за кілограм, що на 17% нижче, ніж на початку тижня. Проте, попри зниження цін, вони все ще на 33% вищі, ніж у лютому минулого року.

Падіння цін пов'язане зі зменшенням попиту та погіршенням якості капусти через довготривале зберігання, що спонукає фермерів до зниження цін при продажу великих партій.

В середині січні вартість білокачанної капусти сягала 8-13 грн/кг, що в середньому становило на 30% вище, ніж та вартість, яка була на початку місяця.

Ціни на овочі борщового набору в Україні

В Україні стрімко дорожчає цибуля. За тиждень цей овоч здорожчав в середньому на 20%. Основною причиною зростання цін стало зниження пропозиції продукції низької якості, тоді як якісну продукцію виробники намагалися закладати на зберігання, небезпідставно очікуючи, що ціни на неї зростатимуть.

В Україні також дорожчає картопля. Збільшення попиту дозволило українським фермерам вкотре підвищити ціни на цей овоч. На сьогоднішній день картопля надходить на ринок по 12-16 грн/кг, що в середньому на 17% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

Натомість на українському ринку столового буряка відзначається тенденція зниження цін. Цей овоч борщового набору вже коштує нижче торішнього рівня. Сьогодні фермери продають буряк за 5-8 грн/кг.