Апеляційний суд у Гаазі підтвердив незаконність експропріації Росією активів ПриватБанку в Криму

Апеляційний суд у Гаазі підтвердив незаконність експропріації Росією активів ПриватБанку в Криму
Фото: Depositphotos

Апеляційний суд у Гаазі (Нідерланди) 19 липня підтвердив незаконність експропріації Росією активів ПриватБанку в окупованому нею Криму, повідомляє пресслужба української державної фінустанови.

Зокрема, суд відхилив у повному обсязі вимоги РФ щодо оскарження проміжного арбітражного рішення від 24 лютого 2017 року та часткового арбітражного рішення від 4 лютого 2019 року щодо юрисдикції та зобов’язання, винесених постійною палатою третейського суду у Гаазі у арбітражному провадженні проти РФ щодо захисту інвестицій ПриватБанку.

"Рішення Апеляційного суду усуває ще одну перешкоду, створену Росією у справі ПриватБанку, остаточне слухання якої щодо питань визначення розміру завданих збитків відбудеться в постійній палаті третейського суду в жовтні 2022 року", - вказують у банку.

Як зазначив голова правління ПриватБанку Герхард Бьош, це рішення є важливим свідченням перемоги верховенства права, і у складні часи для України є особливо важливим, щоб агресор зіткнувся із наслідками своїх дій.

У фінустанові нагадують, що до квітня 2014 року ПриватБанк здійснював постійну активну діяльність в Криму, йому належали значні активи на території півострова, у тому числі кредити, нерухомість та готівкові кошти.

Однак невдовзі після незаконної окупації Криму Росія здійснила ряд заходів, що мали наслідком незаконну експропріацію кримських активів ПриватБанку та припинення діяльності ПриватБанку в Криму.

У відповідь на це у 2015 році ПриватБанк подав позов до арбітражного суду проти РФ відповідно до двосторонньої угоди про заохочення та взаємний захист інвестицій від 1998 року.

У цьому арбітражному провадженні, від участі в якому Росія обрала ухилитися, арбітражний суд виніс проміжне та часткове рішення, встановивши, що він має юрисдикцію вирішувати спір та що РФ незаконно експропріювала активи ПриватБанку в Криму. У 2019 році росія звернулася із заявою до апеляційного суду, у якій просила переглянути або скасувати такі арбітражні рішення.

Джерело фото: ua.depositphotos.com