НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Банківська система України зберігає двократний запас капіталу після оновлення структури

Банківська система України зберігає двократний запас капіталу після оновлення структури
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Банківська система України продовжує демонструвати стабільність після переходу на нову структуру капіталу, зберігаючи майже двократний запас капіталу всіх рівнів. Станом на 1 вересня показники банків відповідають розрахункам регулятора.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє пресслужба Національного банку України.

Зокрема, усереднений норматив достатності регулятивного капіталу банків становить 16,2%, що значно перевищує допустимий рівень у 8,5%. Нормативи достатності капіталу першого рівня складають 15,7% при вимозі не менше 7,5%, а основного капіталу першого рівня – 5,625%.

Повідомляється, що усі банки виконують мінімальні вимоги щодо капіталу, що дозволяє забезпечити кредитну підтримку економіки.

"Загалом усі банки виконують мінімальні вимоги достатності основного капіталу 1-го рівня, капіталу 1-го рівня та регулятивного капіталу. Водночас унесення змін до структури капіталу разом із наданим банкам перехідним періодом суттєво підвищили здатність банків надалі нарощувати кредитування", - йдеться в повідомлені.

В наступному році НБУ планує провести нову оцінку стійкості банківської системи для оцінки здатності банків протистояти кризовим умовам.

"Прибутковість банків і надалі підтримує їхній капітал, що дає змогу безболісно запровадити вимоги до достатності капіталу відповідно до норм ЄС. Це зі свого боку є визначальним фактором для забезпечення виконання банківською системою своєї головної функції – кредитної підтримки економіки та відновлення країни", - зазначила Рожкова.

Нагадаємо, з 5 серпня 2024 року введено в дію оновлені вимоги закону України "Про банки і банківську діяльність", згідно з якими банки перейшли на трирівневу структуру капіталу та нові нормативи його достатності. 

Тепер капітал поділяється на три складові замість двох: основний капітал першого рівня, додатковий капітал першого рівня та капітал другого рівня. Найякіснішою складовою капіталу є основний капітал першого рівня.

Нагадаємо, з 10 вересня НБУ вніс зміни до діючих валютних обмежень. З одного боку, НБУ пом'якшує низку обмежень, а з іншого – вживає заходів для протидії непродуктивному відпливу капіталу з України.

Джерело фото: ua.depositphotos.com