НБУ курс:

USD

41,22

--0,06

EUR

45,52

--0,19

Готівковий курс:

USD

41,50

41,42

EUR

46,14

45,92

Британія заморозила активи білоруського Альфа-Банку через підтримку режиму Лукашенка

Британія заморозила активи білоруського Альфа-Банку через підтримку режиму Лукашенка
Фото: ua.depositphotos.com

Уряд Великої Британії включив до санаційного списку ЗАТ "Альфа-Банк Білорусь" за його підтримку білоруського уряду. Про це йдеться в заяві Управління з фінансових санкцій (OFSI), оприлюдненій на сайті уряду Великої Британії.

Банк потрапив під санкції через свою діяльність у фінансовому секторі Білорусі, яка, за твердженням британського уряду, сприяє уряду Білорусі у порушенні прав людини, придушенні демократичної опозиції та дестабілізації України.

У звʼязку з цим, санкції спрямовані на обмеження будь-якої діяльності, що загрожує безпеці та стабільності Європи.

В рамках санкцій активи Альфа-Банку Білорусь були заморожені, а компаніям та фінансовим установам Великої Британії наказано утримуватися від будь-яких фінансових операцій з цією організацією.

Санкції також включають зобов'язання фінансових установ повідомляти Управління впровадження фінансових санкцій (OFSI) про будь-які виявлені рахунки чи економічні ресурси, пов'язані з Альфа-Банком, а також утримуватися від надання їм доступу до цих активів. 

Водночас невиконання вищезазначених вимог може призвести до кримінальної відповідальності.

Нагадаємо, що Альфа-Банк у Білорусі розпочав свою діяльність у 2008 році, коли консорціум "Альфа-Груп" придбав контрольний пакет акцій банку, що раніше називався Міжторгбанк (Банк міжнародної торгівлі та інвестицій).

У листопаді того ж року банк офіційно змінив назву на Альфа-Банк. 

Згодом, у 2012 році, Альфа-Банк поглинув білоруський Белросбанк, що зміцнило його позиції на ринку країни. 

Згодом, 22 листопада 2022 року, на тлі вторгнення Росії в Україну, банк потрапив під санкції Канади, оскільки він представляє сектор економіки, який є «критично важливим для режиму Лукашенка та його поточної політики, що загрожує безпеці України та українців».

На сьогодні більшість акцій банку (понад 98%) належать консорціуму "Альфа-Груп", який є одним із найбільших російських приватних фінансових утворень​.

Джерело фото: ua.depositphotos.com