НБУ курс:

USD

41,21

+0,01

EUR

45,05

--0,08

Готівковий курс:

USD

41,45

41,40

EUR

45,55

45,44

До АРМА передали активи збанкрутілого банку на майже 1 млрд грн

До АРМА передали активи збанкрутілого банку на майже 1 млрд грн
Фото: Пресслужба АРМА

За клопотаннями прокурорів Офісу генпрокурора та Держбюро розслідувань арештовано і передано до АРМА 39 об’єктів нерухомого майна одного з банків. Майном на майже 1 мільярд гривень незаконно заволоділи підсанкційні компанії, афілійовані з громадянами РФ.

Про це повідомляють пресслужби ОГП і ДБР.

Зазначається, що серед арештованих об’єктів:

  • 8 об’єктів нерухомого майна, які переоформлено на третіх осіб шляхом використання підроблених документів нібито для отримання фінансового інструменту у статутний капітал банку; 
  • 31 об’єкт, куплений шістьма юридичними особами за кошти, які протиправно надано банком у вигляді кредитів, що наразі не повернуто.

Орієнтовна вартість цих активів становить майже 1 млрд грн.

Офіс генпрокурора не вказує назви банку, а ДБР повідомило, що йдеться про збанкрутілий харківський банк. Назва теж не згадується.

В ДБР зазначають, що нерухомість була виведена з власності банку напередодні визнання установи неплатоспроможною та початку процедури її ліквідації.

В чому суть справи

У 2022-2023 роках посадовці банку спільно з керівниками низки українських, кіпрської та латвійської компаній, підробивши документи, перевели у власність третіх осіб 8 об’єктів нерухомості у Харкові загальною вартістю понад 360 млн гривень.

Оборудка була організована під виглядом залучення коштів російського походження на майже 12 млн євро до капіталу банку як так званий фінансовий інструмент. При цьому відбулося фактичне кредитування банком контрагентів, які мають зв’язок з акціонером установи.

Решту активів, зокрема 31 об’єкт нерухомості, службовці банку в 2022 році продали афілійованим компаніям без фактичного надходження оплати за них до банку. Також напередодні банк видав цим же бізнес-структурам кредитні кошти, які до цього часу не повернуто. Деякі з цих компаній було створено за декілька днів до видачі кредитів.

Згідно з повідомленням ОГП, в рамках кримінального провадження перевіряються обставини ймовірного фінансування вказаними компаніями-нерезидентами дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, шляхом сплати податків до бюджету країни-агресора.

Досудове розслідування триває.