НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

Великі ризики: НБУ виступив проти підвищення податку на прибуток банків до 50%

НБУ
НБУ. Фото: bank.gov.ua

Національний банк України (НБУ) вбачає ризики у черговому підвищення податку на прибуток банків до 50% і планує оголосити пакет рішень, який забезпечить розширення покриття банками дефіциту бюджету через купівлю облігацій внутрішньої держпозики, уникаючи емісії.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

 Про це заявив глава НБУ Андрій Пишний.

За його словами, ризики від підвищення податку на прибуток банків до 50% для розв'язання завдання фінансування дефіциту та стабільного зростання кредитування будуть більшими, ніж користь.

"Баланс досить крихкий і його треба підтримати", - наголосив Пишний.

Він додав, що аналогічної думки Міністерство фінансів, хоча напередодні перший заступник голови фінансового комітету Ярослав Железняк повідомив за підсумками засідання комітету, що Мінфін підтримав підвищення податку для банків.

Як повідомив Пишний, регулятор розглядає можливості розширити канал покриття дефіциту банками, не використовуючи емісію, за рахунок купівлі ОВДП.

Він пообіцяв представити до кінця тижня пакет відповідних рішень.

Очільник НБУ підкреслив, що загалом регулятор розуміє необхідність збільшення фіскального каналу фінансування бюджету в умовах затягування війни, збереження високої її інтенсивності та скорочення зовнішнього фінансування.

Пишний уточнив, що НБУ підтримує постійне підвищення податку на прибуток фінансових компаній із 18% до 25%, для того, щоб уникнути податкового арбітражу з банками, для яких цей податок було підвищено з 18% до 25%.

Нагадаємо, що Верховна Рада з другої спроби підтримала у першому читанні урядовий законопроєкт №11416-д, що передбачає встановлення ставки податку на прибуток для банків за 2024 рік у розмірі 50%. Також пропонують встановити ставки податку на прибуток для небанківських фінансових установ (крім страховиків) на рівні 25%.

Заступник голови Комітету Ярослав Железняк повідомляв, що під час обговорення законопроєкту відбулася жвава дискусія щодо пропозиції скасувати підвищення податку на надприбутки банків.

Крім того, за словами нардепа, в Нацбанку також не схвалили підвищення податку і зауважили, що це створить ризик додаткової докапіталізації державних банків.

"Була тяжка дискусія по вилученню норми про податок 50% на банки. Депутати виступили за. Проти виступив НБУ, Мінфін та, говорять, категорично проти МВФ. Говорять, що доведеться докапіталізовувати банки та неможливо буде залучити 385 млрд грн на ринку до кінця року. Домовились повернутися до цього у другому читанні", - написав нардеп.