НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

НБУ знизив ставки за тримісячними депозитними сертифікатами та кредитами рефінансування

НБУ знизив ставки за тримісячними депозитними сертифікатами та кредитами рефінансування
НБУ. Фото: bank.gov.ua

Національний банк знизив ставки за тримісячними депозитними сертифікатами до 15,5%, а за кредитами рефінансування – до 16% (максимальний строк їхнього надання обмежено 14 днями).

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомила пресслужба НБУ.

Зазначається, що правління НБУ ухвалило рішення щодо модифікації параметрів інструментів та операцій монетарної політики.

Так, із 20 вересня 2024 року знижуються ставки за тримісячними депозитними сертифікатами до 15,5%.

Також зменшуються ставки за кредитами рефінансування – до 16%, а максимальний строк їх надання обмежено 14 днями.

Ставки за депозитними сертифікатами овернайт і надалі дорівнюватимуть обліковій ставці, яку НБУ 19 вересня зберіг на рівні 13%.  

Водночас з 11 жовтня 2024 року НБУ підвищує нормативи обов’язкового резервування на 5 в. п. (за винятком нормативів для строкових вкладів фізичних осіб у гривні строком 93 календарних дні та більше).

Крім того, з цієї ж дати НБУ збільшить до 60% частку обов’язкових резервів, яку банки мають змогу покривати за рахунок бенчмарк-ОВДП.

"За оцінками НБУ, зазначені кроки не створюватимуть ризиків для стійкості валютного ринку й повернення інфляції до цілі на горизонті політики. Натомість комбінація цих заходів збільшить гнучкість банків в управлінні власною ліквідністю та стимулюватиме додатковий попит на ОВДП, що посилить спроможність уряду залучати необхідні обсяги фінансування на внутрішньому борговому ринку", - переконані у регуляторі.

Якими будуть ставки на кредитування 

Зниження ставок за тримісячними депозитними сертифікатами матиме вплив на ринок, адже саме вони значною мірою утримували ставки за вкладами на високому рівні.

Тетяна Коляско, директор департаменту по роботі з бізнес-клієнтами Юнекс Банку, пояснює, що банки вже почали знижувати ставки за вкладами. Це означає, що вони призведуть до зниження ставок і за кредитами. Насамперед саме для кредитів бізнесу. Це не миттєвий процес, але, зважаючи на доволі короткі строки залучення коштів в населення та високу конкуренцію серед банків за позичальника, вже незабаром можна буде відчути зміни.

Коляско прогнозує, що ринкові ставки за найбільш розповсюдженими кредитами на поповнення обігових коштів мають знизитися на 1-2% до 17-18% річних у гривні.