НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

Ще два банки отримали від ЄБРР гарантії для кредитування бізнесу

Ще два банки отримали від ЄБРР гарантії для кредитування бізнесу
Фото: Пресслужба Кредобанку

Кредобанк та Укргазбанк підписали угоди з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) про програми гарантій для кредитування бізнесу.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляють пресслужби фінустанов.

Угода ЄБРР з Кредобанком

11 вересня 2024 року Кредобанк підписав з ЄБРР нову угоду про розподіл ризиків при кредитуванні бізнесу на загальну суму 100 млн євро.

Згідно з угодою ЄБРР надає нефінансований інструмент розподілу ризиків, який покриває 50% кредитного ризику за новим фінансуванням Кредобанку на загальну суму 100 млн євро.

При цьому гарантія ЄБРР надається двома рівними траншами. У межах діючої програми щонайменше 30% усіх кредитів під покриття ЄБРР мають отримати підприємства агросектору.

Також повідомляється, що близько 20 млн євро із загального портфеля 100 млн євро, який покриває гарантія, будуть доступними для фінансування довгострокових інвестицій мікро-, малих і середніх підприємств (ММСП) у технології та обладнання, які відповідають стандартам ЄС, у тому числі інвестицій у сталі та "зелені" технології у рамках Програми конкурентоспроможності та Інклюзивності МСП у країнах Східного партнерства ЄС (EaP SMECI). Відповідно по завершенню інвестиційних проєктів позичальники зможуть отримати грантову підтримку у формі інвестиційних стимулів.

Хто отримує кредити від Кредобанку із загальної квоти

Згідно з повідомленням пресслужби банку, половину кредитів із загальної квоти понад 130 мільйонів євро, які видав Кредобанк в рамках співпраці з ЄБРР, отримали виробничі підприємства, у тому числі аграрні.

Третина позичальників – це підприємства торгівлі, а решта – інші галузі (логістика, будівництво, сфера послуг тощо).

Основна частка фінансування спрямована у підтримку поточної діяльності та 22% з цього складають довгострокові інвестиційні кредити й лізинг.

Більш як 22 мільйони євро кредитів отримали нові клієнти, що раніше не користувалися послугами Кредобанку.

Більше 50% позичальників – це підприємства, які ведуть свою діяльність на територіях із підвищеним ризиком пошкоджень та руйнувань внаслідок воєнних дій, т. зв. "жовтих" та "помаранчевих" зонах.

Угода ЄБРР з Укргазбанком

В свою чергу Укргазбанк приєднався до програми підтримки енергетичної безпеки ЄБРР. Зазначається, що ця фінустанова стала одним із перших двох банків в Україні, що приєднався до Програми підтримки енергетичної безпеки ЄБРР (ESSF), яка дозволить фінансовому сектору країни покращити доступ до фінансування інвестицій в енергетичну безпеку в Україні.

Зазначається, що ЄБРР надає Укргазбанку портфельну гарантію на суму 150 мільйонів євро для підтримки кредитування малого та середнього бізнесу (МСБ), приватних домогосподарств, муніципалітетів та середніх корпоративних клієнтів для реалізації проєктів зі децентралізованої генерації енергії та підвищення енергоефективності. Такі проєкти мають ключове значення для енергетичної безпеки України.

Також ЄБРР за допомогою ESSF частково покриватиме ризики Укргазбанка за фінансуванням інвестицій у децентралізоване виробництво енергії, зберігання енергії та заходи з енергоефективності. У межах цієї програми фінансування зможуть отримати українські приватні підприємства, державні компанії, муніципалітети та комунальні підприємства, а також домогосподарства, що допоможе їм краще протистояти як поточним викликам у сфері енергетичної безпеки, так і майбутнім наслідкам зміни клімату.

Втрати країни внаслідок ворожих атак оцінюються на рівні понад 9 ГВт генеруючих потужностей. Це суттєво вплинуло на здатність України підтримувати економічну та промислову діяльність. Таким чином, енергетична безпека України та функціонування бізнесу опинилися під серйозною загрозою, а цивільне населення зазнає важких наслідків.

ESSF є ще одним інструментом, який ЄБРР може використовувати для підтримки енергетичної безпеки України в умовах російських атак на критичну енергетичну інфраструктуру.

Нагадаємо, ЄБРР є найбільшим інституційним інвестором в Україні. З 2022 року він залучив понад 4,5 мільярда євро в країну та забезпечив додаткові 4 мільярди євро капіталу, щоб підтримати фінансування на цьому рівні під час війни, з потенціалом збільшення інвестицій після початку повномасштабної відбудови країни.

Додамо, що 11 вересня було підписано ще одну угоду - про розподіл ризиків між ЄБРР та державним ПриватБанком, яка надасть можливість видати нові кредити на суму 400 млн євро. Отримане фінансування за цим інструментом дозволить банку збільшити можливості щодо кредитної підтримки українських компаній та розширити фінансування проектів, які сприяють виробництву харчових продуктів, енергоефективності та виробленню енергії в країні, що має вирішальне значення для України.