НБУ курс:

USD

41,18

--0,02

EUR

45,24

+0,02

Готівковий курс:

USD

41,45

41,40

EUR

45,70

45,56

Суд підтвердив правомірність виведення з ринку Автокразбанку

Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду 2 жовтня 2024 року, розглянувши скаргу акціонера ПАТ "Автокразбанк" Сергія Пахальчука, залишив в силі рішення судів попередніх інстанцій про правомірність рішення Національного банку про віднесення фінустанови до категорії неплатоспроможних.

Про це повідомила пресслужба НБУ.

Зазначається, що Верховний Суд підтвердив, що регулятор не мав обов’язку визначати проблемному банку 180-денний строк для приведення його діяльності у відповідність із вимогами законодавства.

Також НБУ не повинен був чекати 180 днів, щоб визнати банк неплатоспроможних після його віднесення до категорії проблемних.

Як зазначається в постанові Верховного Суду, НБУ мав повноваження прийняти рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних в будь-який час до закінчення 180-денного строку за існування загрози безпеці та фінансовій стабільності банківської системи, з метою захисту інтересів вкладників і кредиторів банку.

"Після віднесення ПАТ "Автокразбанк" до категорії проблемних у поданих банком до Національного банку програмах фінансового оздоровлення та капіталізації не передбачалось ефективних та своєчасних заходів, достатніх для відновлення його фінансового стану, ліквідності та платоспроможності. Це стало підставою для прийняття рішення про віднесення фінустанови до категорії неплатоспроможних з метою захисту інтересів вкладників і кредиторів", – коментують в НБУ.

Ліквідація "Автокразбанку"

Нагадаємо, що регулятор 30 травня 2014 року ухвалив постанову № 320 "Про віднесення ПАТ ""Автокразбанк" " до категорії неплатоспроможних".

Найбільшими акціонерами "Автокразбанку" станом на 1 квітня 2014 року були Андрій Лізогуб (24,99%), Сергій Пахальчук (24,99%) та Андрій Некрилов (24,99%).

За даними Нацбанку України, на 1 липня 2014 року за розміром загальних активів "Автокразбанк" посідав 90-е місце (1,338 млрд грн) серед 173 тих, що на той час діяли в країні.

Сергій Пахальчук у 2021 році звернувся до суду з позовом, в якому просив визнати протиправним та скасувати постанову.

Донецький окружний адміністративний суд 13 грудня 2023 року відмовив у задоволенні цього позову. Перший апеляційний адміністративний суд 29 лютого 2024 року відмовив у задоволенні апеляційної скарги Сергія Пахальчука та залишив без змін рішення суду першої інстанції.

 Зауважимо, близько 5 років тривала ліквідація ПАТ "Автокразбанк".

Нагадаємо, Господарський суд міста Києва прийняв ухвалу про відмову бенефіціарному власнику АТ "Дельта Банк" Миколі Лагуну у відкритті провадження у справі про власну неплатоспроможність. 

Джерело фото: ua.depositphotos.com