НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Бізнес продовжив пом’якшувати оцінки результатів своєї діяльності – підсумки опитування у серпні

Бізнес продовжив пом’якшувати оцінки результатів своєї діяльності – підсумки опитування у серпні
Фото: ua.depositphotos.com

У серпні 2024 року бізнес в Україні продовжив пом’якшувати оцінки своєї ділової активності. Індекс очікувань ділової активності (ІОДА), розрахований Національним банком, зріс до 48.4 порівняно з 44.4 у липні. Про це повідомила пресслужба Національного банку України.

Зазначається, що позитивний вплив на очікування бізнесу мали наступні фактори:

  • Поступова адаптація до регулярних відключень електроенергії та впровадження альтернативних джерел живлення;
  • Бюджетне фінансування на відновлення інфраструктури та будівництво доріг;
  • Стабільний внутрішній попит та достатня пропозиція товарів;
  • Стабільна робота морського коридору;
  • Сезонний фактор.

До стримуючих факторів підприємства віднесли погіршення безпекової ситуації, збільшення обстрілів енергетичних об’єктів і їх тривале відновлення, погіршення курсових очікувань, зростання витрат на оплату праці та енергозабезпечення, а також дефіцит кваліфікованих кадрів.

Щодо оцінок діяльності, то будівельні компанії позитивно оцінили свою діяльність завдяки хорошим погодним умовам, зростанню внутрішнього попиту та бюджетному фінансуванню інфраструктурних проектів. Індекс у цьому секторі зріс до 50,7 (з 49,6 у липні). Будівельники прогнозують збільшення обсягу будівництва, нових замовлень і закупівель сировини, хоча менш впевнено очікують зростання закупівлі послуг підрядників.

Торгові підприємства покращили свої очікування завдяки стабільному внутрішньому попиту, помірній інфляції та достатній пропозиції товарів. Індекс у цьому секторі зріс до 50,4 (з 44,7 у липні). Торговці прогнозують збільшення товарообороту і закупівель товарів, а також поліпшення запасів товарів для продажу.

Промислові підприємства пом’якшили свої стримані оцінки через дефіцит електроенергії, брак кваліфікованих кадрів і збільшення виробничих витрат. Індекс у промисловості зріс до 48,6 (з 45,8 у липні). Респонденти очікують зростання обсягів виготовленої продукції та нових замовлень, хоча їх оцінки щодо нових експортних замовлень, запасів сировини і готової продукції стали більш стриманими.

Сфера послуг зберегла найстриманіші оцінки через перебої з енергопостачанням, дефіцит кваліфікованих кадрів та зростання витрат. Індекс у цьому секторі зріс до 46,5 (з 42,5 у липні). Респонденти покращили оцінки обсягу вже наданих послуг, послуг у процесі виконання і нових замовлень на послуги.

Втім, попри високі очікування зростання закупівельних цін, підприємства всіх секторів прогнозують помірне подорожчання цін та тарифів на свою продукцію і послуги.

Водночас, в Національному банку України зазначають, що ситуація на ринку праці залишається нестабільною. Лише керівники будівельних підприємств очікують на збільшення чисельності працівників.

У той же час респонденти з інших секторів прогнозують скорочення персоналу, хоча й менш значними темпами порівняно з попереднім місяцем. Найбільш стримані очікування щодо чисельності працівників мають керівники торговельних підприємств.

Нагадаємо, що у липні бізнес дещо пом’якшив оцінки ділової активності, свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА). У липні 2024 року ІОДА зріс до 44.4 з 43.6 у червні.

Фото: ua.depositphotos.com