НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

Фінансові труднощі Intel: гендиректор компанії готує стратегію для скорочення витрат і продажу активів

Фінансові труднощі Intel: гендиректор компанії готує стратегію для скорочення витрат і продажу активів
Фото: Depositphotos

Генеральний директор Intel Пет Гелсінгер разом з іншими керівниками компанії планує представити нові стратегії щодо оптимізації витрат та скорочення активів. План буде озвучено на зустрічі ради директорів в середині вересня. Про це повідомляє Reuters.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Очікується, що компанія розгляне можливість продажу певних активів, зокрема програмованого чіпа Altera, який вона більше не може фінансувати.

Крім того, Intel розглядає можливість скорочення капітальних витрат, зокрема можливе призупинення або скасування проекту з будівництва нової фабрики в Німеччині, яка оцінюється в 32 мільярди доларів.

Крім того Intel вже найняла Morgan Stanley та Goldman Sachs для консультацій щодо продажу активів. Втім, план не включає розподіл Intel на окремі частини або продаж її контрактного виробничого підрозділу. Однак, компанія вже розділила свій ливарний бізнес від дизайнерського та звітує про фінансові результати окремо.

Додамо, що цього року акції Intel впали на 60% порівняно з 20% зростанням індексу напівпровідників Філадельфійської фондової біржі, який є основним індикатором індустрії мікросхем.

Intel переживає один з найгірших періодів

У другому кварталі 2024 року компанія Intel зазнала чистого збитку в розмірі 1,6 мільярда доларів. Це змусило компанію вжити серйозних заходів, включаючи масові скорочення штату.

Відтак, Intel оголосила про плани скоротити понад 15% своєї робочої сили, що може призвести до втрати більше 15 тисяч робочих місць. Заходи є частиною загального плану зі зменшення витрат.

План скорочення витрат включає створення окремих фінансових звітів для підрозділів Intel Products і Intel Foundry. Це дозволить краще контролювати фінансові показники та ефективніше управляти витратами.

Компанія також зіткнулася з проблемами у своїх настільних процесорах 13-го і 14-го покоління, що погіршило її репутацію і вплинуло на конкурентоспроможність.

Водночас, 7 серпня 2024 року акціонери Intel подали до суду на компанію, звинувативши її у шахрайському приховуванні проблем, що призвело до поганих фінансових результатів, скорочення 15 тисяч працівників і зупинки виплати дивідендів. Акції Intel різко впали після оголошення результатів за II квартал, втративши понад 32 мільярда доларів ринкової вартості за один день.

Наразі  Intel має ринкову вартість 86 мільярдів доларів, що вивело її з 10 найбільших виробників чипів у світі. Компанія також має одні з найгірших показників на ринку цього року, особливо в порівнянні з Nvidia, яка прогнозує подвоїти свої доходи у 2024 році та значно випереджає Intel. 

Цікаво, що у 2021 році Intel була втричі більшою за Nvidia за обсягами доходів.

Джерело фото: ua.depositphotos.com