НБУ курс:

USD

41,22

--0,06

EUR

45,52

--0,19

Готівковий курс:

USD

41,50

41,42

EUR

46,14

45,92

Гетманцев анонсував новий законопроєкт про оподаткування всіх посилок з-за кордону

Гетманцев анонсував новий законопроєкт про оподаткування всіх посилок з-за кордону
Фото: Freepik

Норму про несплату ПДВ при отриманні посилки з-за кордону вартістю менш як 150 євро планують виключити з законодавства. Відповідний законопроєкт уже готують.

Про це повідомив голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, пише "Інтерфакс-Україна".

"Спілкуючись із бізнесом, я не чув іншого підходу — пільгу у вигляді 150 євро треба прибрати. Ми закінчуємо підготовку відповідного законопроєкту, внесемо його, зволікати не будемо. Попри те, що певний прошарок нашого населення буде незадоволений", - наголосив нардеп.

Він вважає, що наявність норми про відсутність оподаткування для посилок на суму до 150 євро вносить "перекоси в оподаткуванні".

"Ми чомусь підтримуємо іноземного товаровиробника. Наш виробник, який виготовляє товари - від харчових продуктів до легкої промисловості - сплачує ПДВ. А той, хто це робить в умовному Китаї, ПДВ не сплачує. З погляду державної податкової політики це абсолютний нонсенс, безглуздя. Ми гнобимо людей, які тут створюють додану вартість, сплачують податки, на користь людей, яких ми навіть не знаємо", - переконаний Гетманцев.

Він додав, що держава "дуже запізнилася" з таким рішенням.

Які зміни щодо ввезення закордонних посилок пропонують

Нагадаємо, Міністерство фінансів планує запровадити податок на посилки вартістю до 150 євро, оскільки це сприятиме боротьбі з тіньовими схемами ввезення товарів.

Згідно з урядовим законопроєктом №11416 "Про зміни до Податкового кодексу та інших законів України щодо особливостей оподаткування в період дії воєнного стану", планується скасувати безмитне ввезення товарів вартістю до 150 євро у міжнародних поштових відправленнях або в одній партії вантажу експрес-перевізника.

Ввезення товарів без сплати ПДВ дозволятиметься лише в тому випадку, якщо їхня сумарна фактурна вартість не перевищує еквівалент 45 євро для одного одержувача - фізичної особи. При цьому товари мають бути надіслані безкоштовно та призначені виключно для особистого або сімейного використання, без ознак комерційного призначення.

Однак потім цей пункт було виключено із законопроєкту. Однією з причин були сумніви в можливості реалізувати цю норму на практиці.

Також категорично проти законопроєкту виступив найбільший логістичний оператор України - "Нова пошта".

Народний депутат, перший заступник голови профільного податкового комітету Ради Ярослав Железняк (партія "Голос") повідомив, що в першому півріччі 2024 року в Україну надійшло 33,9 млн посилок, з яких у режимі оподаткування тільки 270,6 тис. на 27,7 млн грн, або 0,8% від загальної кількості. Железняк вважає, що миттєве зниження ліміту безподаткових поштових відправлень призведе до колапсу в галузі.