НБУ курс:

USD

41,21

--0,06

EUR

45,96

--0,24

Готівковий курс:

USD

41,55

41,45

EUR

46,55

46,39

Intel і уряд США наближаються до укладення угоди про фінансування на $8,5 мільярда

Intel і уряд США наближаються до укладення угоди про фінансування на $8,5 мільярда
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Виробник чипів та мікросхем Intel і уряд США знаходяться на фінальній стадії переговорів щодо надання прямого фінансування в розмірі 8,5 мільярда доларів до кінця року, навіть попри те, що компанія бореться зі своїми фінансовими труднощами.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це пише Financial Times.

Згідно з інформацією, обидві сторони працюють над завершенням складних технічних переговорів, поки Intel реалізує заходи зі скорочення витрат.

Фінансування Intel буде найбільшим одиничним пакетом субсидій, наданим в рамках Закону про мікросхеми та науку, який спрямований на підтримку внутрішнього виробництва мікросхем та зменшення залежності від азіатських ланцюгів постачання. Байден, який залишить Білий дім у січні, активно просуває цей закон як частину своєї політики, спрямованої на зміцнення американського виробництва напівпровідників.

Загалом, Закон про мікросхеми передбачає 39 мільярдів доларів на підтримку виробництва, з яких 8,5 мільярда призначені для Intel. Окрім цього, компанія вже отримала 3 мільярди доларів на виробництво мікросхем для американських військових.

Відомо, що наразі Intel стикається з фінансовими труднощами через втрати, пов'язані з багаторічними інвестиціями в розвиток виробничих потужностей, які не вдалося компенсувати доходами від продажів комп'ютерних та серверних чіпів. Проте нещодавно компанія отримала позитивні новини: Intel спільно з Amazon створюватиме чіпи для штучного інтелекту на новому виробничому процесі «18A».

Політична невизначеність напередодні виборів у США додає терміновості цим переговорам. Якщо Дональд Трамп переможе на виборах, це може призвести до змін у політиці, зокрема до перегляду фінансування з боку держави. Незважаючи на це, Закон про мікросхеми має підтримку обох основних політичних партій.

Акції Intel зросли

Зараз Intel активно залучає інвестиції, і на фоні позитивних новин ціна акцій компанії зросла на 15% за останні п’ять днів.

Серед останніх викликів для компанії – увага з боку Qualcomm, яка розглядає можливість придбання частки в Intel. Це викликає побоювання, що інші інвестори також можуть виявити інтерес. Успішне завершення угоди про фінансування стане вотумом довіри до Intel з боку уряду США, незважаючи на рішення компанії призупинити великий проект у Німеччині через фінансові труднощі.

Інформатори Financial Times, підтвердили, що переговори перебувають на завершальній стадії, але зазначили, що немає гарантій, що угоду буде укладено до кінця року. Будь-які можливі злиття або поглинання можуть ускладнити ці переговори.

Якщо Intel укладе угоду з Qualcomm, це може привернути увагу антимонопольних органів, оскільки об'єднає двох великих гравців у сфері виробництва чіпів, які конкурують на ринку ПК. Компанії можуть стверджувати, що угода відповідає інтересам національної безпеки, але такі аргументи не завжди приймаються регулюючими органами, які за останні роки активно протидіяли злиттям.

Нагадаємо, в серпні Intel оголосила про плани скоротити понад 15% своєї робочої сили, що становить приблизно 17 500 працівників, і призупинити виплату дивідендів, починаючи з четвертого кварталу 2024 року. Після такого оголошення, акції компанії впали на 20%, що призвело до втрати понад 24 мільярдів доларів ринкової вартості. 

Джерело фото: ua.depositphotos.com