НБУ курс:

USD

41,20

+0,01

EUR

45,22

--0,21

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,80

45,65

Релоковані підприємства зможуть продовжити "Доступні кредити 5-7-9" до 2027 року

Релоковані підприємства зможуть продовжити "Доступні кредити 5-7-9" до 2027 року
Фото: ua.depositphotos.com

Уряд дав дозвіл на пролонгування до 31 грудня 2026 року кредитів за програмою "5-7-9" підприємствам, виробничі потужності яких були розміщені в зоні бойових дій, або на тимчасово окупованих територіях.

Ці та інші зміни до програми Кабінет міністрів ухвалив на засіданні 8 жовтня 2024 року, повідомляє Міністерство економіки.

В чому полягають зміни

Зазначається, що ухваленими змінами уряд:

  • уточнив умови надання підтримки для підприємств, що працюють в зоні високого воєнного ризику; 
  • дозволив підприємствам, які станом на 22 лютого 2022 року працювали на територіях активних бойових дій і тимчасово окупованих територіях подовжити кредити на фінансування оборотного капіталу до 31 грудня 2026 року. Таким чином, підприємства матимуть більше часу та ресурсів на відновлення; 
  • зменшив розмір базової винагороди банків або лізингодавців за договорами фінансового лізингу з 35% до 28%. Очікується, що це оптимізує фінансування програми;  
  •  уніфікував критерії участі в програмі банків, лізингодавців чи факторів з огляду на санкційне законодавство. Ці зміни дозволять брати участь створюють в програмі більшій кількості фінансових установ, що позитивно вплине на її доступність для бізнесу.

Заступник міністра економіки Андрій Телюпа нагадав, що "Доступні кредити 5-7-9%" є важливою складовою економічної платформи "Зроблено в Україні".

Також він зазначив, що з початку року бізнес отримав понад 18 тисяч пільгових кредитів на суму майже 68 мільярдів гривень.

"Щоб далі забезпечувати підтримку українського бізнесу та посилити ефект для економіки, уряд постійно працює над удосконаленням програми", — заявив заступник міністра економіки.

Нагадаємо, у вересні Кабінет міністрів ухвалив постанову, яка удосконалює процес надання фінансової державної підтримки для мікро-, малого та середнього бізнесу в рамках програм "Доступні кредити 5-7-9%", "Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%" та "Доступний факторинг".

5-7-9: умови програми

"Доступні кредити 5-7-9%" – це програма, запущена в лютому 2020 року й призначена для підтримки малих та середніх підприємств, які отримують до 50 млн грн прибутку на рік.

Ці кошти можна витратити на:

  • купівлю нових або вживаних засобів для підприємства;
  • модернізацію наявних засобів;
  • будівництво, реконструкцію чи ремонт у приміщеннях, де ведеться основна господарська діяльність (крім офісних приміщень);
  • поповнення обігових коштів до 25% від вартості інвестиційного проєкту та на схожі цілі.

Відсоткові ставки розподілено таким чином:

  • 5% річних призначено для бізнесів, виручка яких становить до 25 млн грн, і які мають створити щонайменше два робочих місця протягом першого кварталу;
  • 7% річних – для бізнесу з виручкою до 25 млн грн, без умови щодо робочих місць; 
  • 9% річних – для бізнесу з виручкою до 50 млн гривень.

Фото: ua.depositphotos.com