НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Дохід біткоїн-майнерів у серпні знизився на понад 10%, оновивши річний мінімум

Дохід біткоїн-майнерів у серпні знизився на понад 10%, оновивши річний мінімум
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

У серпні біткоїн-майнери отримали лише 800 мільйонів доларів за видобуток 13 843 BTC, що стало найнижчим місячним доходом з вересня 2023 року. Прибутковість майнінгу впала на понад 10% порівняно з липнем. Про це повідомляє Іncrypted.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Для порівняння, у липні майнери заробили понад 927 мільйонів доларів, видобувши 14 725 BTC за місяць. 

Доходи біткоїн-майнерів 

Якщо порівняти з березнем 2024 року, коли біткоїн досяг історичного максимуму, а прибуток майнерів перевищив 2 мільярди доларів, видно, що прибутковість майнінгу знизилася більш ніж на 57%. 

Основними причинами цього спаду є зменшення кількості транзакцій, зростання складності видобутку та квітневий халвінг, який скоротив винагороду за блок з 6,25 до 3,125 BTC.

Втім, найбільші майнінгові пули, Foundry USA та Antpool, разом отримали 54,14% від загального доходу у серпні, що перевищує 400 мільйонів доларів. Зокрема, майнінговий пул Foundry USA добув 1248 блоків, що складає 29,10% від загальної кількості, а Antpool видобув 1074 блоки, отримавши 25,04% від загальної кількості.

Зазначимо, що Foundry USA та Antpool контролюють понад 55% хешрейту біткоїна. Однак, у криптовалютному ком’юніті є занепокоєння, що це може загрожувати децентралізованій природі біткоїна.

Також через зниження прибутковості видобутку, майнери почали шукати альтернативні джерела доходу. Деякі з них перейшли на оренду обчислювальних потужностей фірмам, що працюють у сфері штучного інтелекту.

Майнери можуть отримати до $14 млрд на рік-експерти

Аналітики компанії VanEck дослідили можливості для підвищення доходів майнінгових компаній шляхом співпраці зі сферою штучного інтелекту. Згідно з їхніми оцінками, біткоїн-майнери можуть заробляти до 13,9 мільярда доларів щорічно, якщо виділять 20% своїх обчислювальних потужностей для технологій ШІ.

Експерти VanEck підкреслюють, що для реалізації цього потенціалу компаніям потрібно перепрофілювати частину своїх дата-центрів під технології штучного інтелекту. Вони прогнозують, що, завдяки такій стратегії, майнінгові компанії можуть до 2027 року отримувати мільярди доларів щорічно.

Аналітики відзначають, що багато біткоїн-майнерів мають проблеми з балансом через високі борги, проблеми з акціями або надмірні витрати на управлінський персонал. Вони вважають, що дохід у 13,9 мільярда доларів на рік може компенсувати збитки, спричинені халвінгом біткоїна та іншими негативними факторами.

Як приклад успішної співпраці між майнерами та компаніями з ШІ, VanEck наводить угоду між CoreWave і Core Scientific, яка передбачає оренду обчислювальних потужностей на 3,5 мільярда доларів. 

Однак у II кварталі 2024 року Core Scientific відзвітувала про чистий збиток у 805 мільйонів доларів, що на 8844% більше, ніж у аналогічний період 2023 року. Основною причиною збільшення збитків є скорочення винагороди за видобуток біткоїна.

Джерело фото: ua.depositphotos.com