НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

Восени курс біткоїну може вирости до $90-100 тис. - прогнози експертів

Восени біткоїн може вирости до $100 тис. Джерело: depositphotos
Восени біткоїн може вирости до $100 тис. Джерело: depositphotos

У жовтні вартість цифрового золота може досягти максимумів 2024 року. На цей тренд впливатимуть халвінг, крипто-ETF, пояснює фінансовий аналітик Андрій Шевчишин. Тож в позитивному сценарії BTC може досягти рівня у $70-90 тис., а в негативному - просісти до $50 тис. Більше про тренди та ризики на ринку криптовалют, читайте у статті Delo.ua "Угору чи вниз. Що варто чекати від курсу біткоїну восени". 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Які сценарії росту та падіння курсу Bitcoin можна очікувати восени

Фінансовий радник Михайло Пацан надає такі прогнози для осіннього курсу Bitcoin:

  • базовий: у жовтні середній курс біткоїну буде коливатися у межах $60-70 тис. 
  • позитивний: монета може дійти до відмітки у $90 тис. Такий прогноз стане реальним, якщо враховувати позитивні новини, зокрема, схвалення нових ETF і зростання інституційного інтересу до крипторинку. 
  • негативний: курс головної монети може просісти до $50 тис. Цей прогноз буде реалізовано у випадку продовження негативних макроекономічних тенденцій або подальших регуляторних обмежень​ для криптогалузі.

Тим фінансовий аналітик Андрій Шевчишин говорить, що до жовтня поведінка Bitcoin може йти в двох різних сценаріях:

  • базовий: якщо біткоїн вийде з торгового диапазону вгору (з меж коливань $60-70 тис.), тоді з точки зору технічного й графічного аналізу курс отримає потенціал руху в зону $84-85 тис.
  • позитивний: курс Bitcoin може вийти на рівень $104 тис., але для такого позитиву ринок повинен отримати новий приток покупців й ліквідності, у тому числі у спотові біткоїн-ETF. 

Яку інвестиційну стратегію для біткоїну краще обрати до осені

Експерти рекомендують українцям, які цікавляться ринком криптовалют, наразі визначитись, чи краще заробляти на короткострокових коливаннях (тоді ви - трейдер), чи інвестувати на довгий строк (тоді ви - інвестор). Тоді виходячи від горизонту й моделі роботи з криптовалютою, буде різний підхід к операціям на ринку віртуальних активів. 

"Якщо людина обирає роль інвестора, вона може вибрати стратегію кожного місяця інвестувати в BTC обрану суму. Таким чином, короткострокові коливання не мають турбувати людину", - звертає увагу Шевчишин. 

Андрій Шевчишин наводить приклад. Уявімо, що інвестор обрав стратегії щомісячних поповнень біткоїну у своєму портфелі та зайшов у цифрове золото на піку ціни $68 тис. у листопаді 2021 року. Тобто, тоді людина купила перші монети на $100, а це завідомо поганий варіант. Після цього інвестор кожного місяця додавала до свого портфеля по $100 саме у Bitcoin. В такому випадку сьогодні інвестор мав би біля $3200 проінвестованих грошей. При цьому середня ціна придбання біткоїну в цей період склала б $40 тис. Тобто, за 2,5 роки інвестор міг заробили 70%, починаючи з дуже поганих позицій. 

Михайло Пацан також вважає, що сьогодні людям краще обирати стратегію довгострокового тримання активів та можливість поступового збільшення своїх позицій у біткоїні за допомогою методу середньої вартості долара (dollar-cost averaging) - усереднення. Такий підхід дозволить зменшити ризики, пов'язані з волатильністю ринку. 

"Також варто тримати певний об'єм біткоїну, що був закуплений раніше, і не поспішати з його продажем, оскільки довгострокові перспективи криптовалют залишаються позитивними​", - говорить Пацан.

Більше про тренди та ризики на ринку криптовалют, читайте у статті Delo.ua "Угору чи вниз. Що варто чекати від курсу біткоїну восени".