НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

Бюджетний комітет підтримав реформу Рахункової палати

Бюджетний комітет підтримав реформу Рахункової палати
Фото: zn.ua

Комітет ВРУ з питань бюджету рекомендував парламенту ухвалити у першому читанні проєкт закону №10044-д про реформу Рахункової палати. Про це повідомила голова бюджетного комітету Роксолана Підласа. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

"Реформа Рахункової палати в цьому році у фокусі всіх міжнародних партнерів. Ухвалення законопроекту – одна з двох умов США для надання прямої бюджетної допомоги (500 мільйонів доларів після І читання і ще 1 мільярд доларів після другого), а також ухвалення законопроекту дуже імовірно стане структурним маяком МВФ після п’ятого перегляду програми, який щойно завершився", - повідомила Роксолана Підласа. 

Зокрема, проєкт закону передбачає:

  • Розширення мандату на всі публічні фінанси (бюджети об'єднаних територіальних громад, кошти державних підприємств і позабюджетні фонди).
  • Посилення фінансової, політичної та адміністративної незалежності Рахункової палати.
  • Проведення прозорого конкурсу на членів Рахункової палати з вирішальним голосом міжнародних експертів.
  • Введення формальних парламентських процедур для розгляду звітів та моніторингу виконання рекомендацій.
  • Зменшення складу Рахункової палати до 11 членів (замість 13).
  • Впровадження періодичного зовнішнього оцінювання незалежними експертами з міжнародним досвідом аудиту.

"Сподіваюсь, що Рада підтримає цей проект цього тижня, оскільки Україна взяла на себе зобов’язання проголосувати перше читання законопроекту до 30 вересня", - додала Роксолана Підласа. 

Нагадаємо, міжнародні партнери України рекомендують внести зміни до законодавства для посилення контролю за витратами державного бюджету, зокрема з боку Рахункової палати. 

Відтак, США та ЄС пропонують, зокрема, розширити повноваження Рахункової палати на аудит органів місцевого самоврядування, державних підприємств та сферу державних закупівель.