НБУ курс:

USD

41,21

+0,01

EUR

45,05

--0,08

Готівковий курс:

USD

41,45

41,40

EUR

45,55

45,44

Ціни зростатимуть і надалі: у НБУ розповіли, чому пришвидшилася інфляція

Ціни зростатимуть і надалі: у НБУ розповіли, чому пришвидшилася інфляція
Фото: Freepik

Фактичні темпи зростання цін були вищими за прогноз Національного банку України через пришвидшення продовольчої інфляції, яка зумовлена обмеженою пропозицію окремих продуктів на ринку.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

У регуляторі нагадують, що у вересні 2024 року споживча інфляція в річному вимірі  пришвидшилася до 8,6% з 7,5% у серпні. У місячному вимірі ціни зросли на 1,5%. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики України.

Зазначається, що фундаментальний інфляційний тиск також посилився сильніше, ніж прогнозувалося. Так, показник базової інфляції у вересні зріс до 7,3% з 6,5% у серпні.

"Така динаміка зумовлювалася подорожчанням оброблених продуктів харчування під впливом більшої вартості продовольчої сировини, а також подальшим зростанням виробничих витрат, зокрема на енергозабезпечення та оплату праці. Підтримували ціновий тиск і ефекти перенесення від послаблення обмінного курсу гривні в попередні місяці", - підкреслюють в НБУ.

Чому дорожчають продукти?

У регуляторі зауважують, що спекотна погода без дощів позначилася на врожайності, термінах дозрівання та якісних параметрах низки овочів та фруктів, що відобразилося на їх пропозиції. 

Зокрема, швидше дорожчали овочі борщового набору та помідори, залишалися високими й темпи зростання цін на огірки. Зростання вартості сировини та виробничих витрат вплинуло на ціни на борошно та крупи.

Крім того, здорожчання молока пришвидшилося через обмежену пропозицію за одночасного збереження високого попиту з боку молокопереробних підприємств та активізацію експорту. Відновилося також зростання цін на курятину, натомість свинина надалі дешевшала. Також тривало зниження цін на цукор та яйця завдяки високій пропозиції.

"Подорожчання продуктів пришвидшилося до 8,9% р/р. Суттєво збільшилися темпи зростання цін на хліб, окремі борошняні та кондитерські вироби через вищі виробничі витрати", - повідомляють в НБУ.

Ціни на більшість кисломолочних продуктів, сири та вершкове масло надалі зростали під впливом обмеженої пропозиції молока-сировини, росту закупівельних цін та активізації експорту біржових товарів. Також швидше дорожчали окремі імпортні товари, зокрема кава, чай, шоколад та оливкова олія. 

Ціни на пальне, ліки, алкоголь та цигарки

Протягом місяця, як зазначають в НБУ, стрімкіше дорожчали тютюнові вироби, в тому числі під впливом боротьби з тіньовою продукцією.  Ціни на алкогольні напої знижувалися дещо повільніше, ймовірно, внаслідок підвищення окремих акцизів.

Також пришвидшилося зростання цін на фармацевтичну продукцію, медичні товари й обладнання, ймовірно, через курсовий чинник та зростання захворюваності.

Як констатують в НБУ, перший етап підвищення акцизного податку на пальне з вересня відобразився насамперед на подорожчанні автогазу, водночас низькі ціни на нафту та високі запаси стримували подорожчання бензину та дизеля.

Одяг, взуття та послуги

Як повідомляють в НБУ, зниження цін на одяг та взуття зберігалося на рівні попереднього місяця, вірогідно завдяки зростанню конкуренції між вітчизняною та імпортною продукцією.

Натомість послуги дорожчали дещо швидше – на 10,9% р/р  під тиском витрат бізнесу на оплату праці,  енергію та продукти харчування. Зокрема, стрімкіше зростали ціни на послуги з охорони здоров’я, зв’язку, освіти,  ресторанів та готелів. Натомість пригальмувало зростання вартості страхових, транспортних послуг та експлуатації власних транспортних засобів.

"Інфляційний тиск у найближчі місяці зберігатиметься через збільшення бюджетних видатків, подальше загострення диспропорцій на ринку праці, а також очікуване збільшення дефіциту електроенергії під час опалювального сезону", - прогнозують в НБУ.

Нагадаємо, НБУ і надалі застосовуватиме режим гнучкого інфляційного таргетування, що передбачає стримування інфляції та приведення її до цілі 5% на горизонті до трьох років. У процесі досягнення цієї цілі банк враховуватиме баланс між підтриманням економічного відновлення та контролем над інфляційними очікуваннями.