НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Мальдіви опинилися на межі дефолту: що стало причиною

Мальдіви опинилися на межі дефолту: що стало причиною
Фото: Freepik

Агентство Fitch Ratings знизило рейтинг Мальдів до рівня "СС", що свідчить про підвищений ризик дефолту через масовий розпродаж облігацій інвесторами. Облігації з терміном до 2026 року впали до 70,24 центів за долар, досягнувши найнижчого рівня в історії.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Як повідомляє Bloomberg, це вже друге зниження рейтингу з червня.

Згідно з інформацією, до кінця поточного року Мальдіви повинні погасити борги на суму 557 мільйонів доларів, а наступного року — на 1 мільярд доларів. Однак, виплата цих боргів без зовнішніх запозичень неможлива.

Правляча партія Мальдів "Народний національний конгрес",  отримала абсолютну більшість у парламенті на виборах у квітні. Це дало поштовх прокитайській політиці президента Мохамеда Муїззу, який переміг на президентських виборах минулого року, обіцяючи зменшити вплив Індії в країні.

Fitch Ratings попереджає, що ініціативи уряду щодо підвищення доходів через туризм недостатні, щоб уникнути дефолту. Мальдівам потрібно терміново залучити щонайменше 200 мільйонів доларів для початку реструктуризації сукук (ісламських облігацій).