НБУ курс:

USD

41,44

--0,01

EUR

46,24

+0,13

Готівковий курс:

USD

41,74

41,65

EUR

46,60

46,40

Мінекономіки привело правила реєстрації торговельних марок у відповідність до вимог ЄС

Мінекономіки привело правила реєстрації торговельних марок у відповідність до вимог ЄС
Фото: ua.depositphotos.com

Міністерство економіки України адаптувало до вимог Європейського Союзу правила складання, подання заявки, проведення експертизи та міжнародної реєстрації торговельних марок з поширенням на Україну. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Зазначається, що відповідний наказ Мінекономіки затвердило 6 серпня 2024 року, він набув чинності 18 вересня.

Згідно з повідомленням Мінекономіки, нові правила адаптовані до регламентів Європейського Союзу та враховують міжнародні та євроінтеграційні зобов’язання України, зокрема за Угодою про асоціацію між Україною та ЄС. Це сприятиме просуванню продукції українських виробників на європейські ринки під торговельними марками, зареєстрованими за європейськими стандартами.

Що змінюють нові правила реєстрації торговельних марок

У відомстві зазначають, що правила регламентують:

  • хто має право подати заявку; 
  • перелік документів для заявника; 
  • процедури подання міжнародних торговельних марок за Мадридською системою реєстрації; 
  • особливості проведення експертизи заявок, поданих за національною та міжнародною процедурами.

Правила також:

  • врегульовують питання подання електронних заявок та проведення їх експертизи; 
  • передбачають реєстрацію таких видів торговельних марок — звукові, позиційні, орнаментні, рухові, голографічні, мультимедійні, а також особливості реєстрації  кольору та комбінації кольорів; 
  • визначають  порядок перевірки факту застосування щодо заявника або держави заявника санкцій, а також правові наслідки застосованих санкцій.

Детальніше ознайомитися з новими правилами можна за посиланням.

За словами заступника міністра економіки Віталія Кіндратіва, прийняття нових правил реєстрації торговельних марок — це важливий крок до модернізації законодавчої бази у сфері інтелектуальної власності в Україні.

"Оновлення регламентів наближає нас до європейських стандартів. Це відкриває нові можливості для українських виробників на міжнародних ринках", - йдеться в його повідомленні.

Особливо важливим, як зауважив заступник міністра, є впровадження електронної системи подання заявок, що спрощує та прискорює процес реєстрації. Ці зміни допоможуть українським підприємцям не тільки закріпити свої позиції на внутрішньому ринку, а й ефективно виходити на міжнародні ринки, захищаючи свої бренди на глобальному рівні.

Довідка

Торговельна марка — це позначення, яке слугує для вирізнення (ідентифікації) товарів і послуг різних виробників на ринку.

Реєстрація торговельної марки надає виключні права на неї. Це означає, що користуватися та розпоряджатися зареєстрованою торговельною маркою може лише її власник.

Реєстрація торговельної марки за Мадридською системою (система реєстрації міжнародних торговельних марок, яку адмініструє ВОІВ) допомагає заявникам заощадити гроші й зусилля під час реєстрації своїх  торговельних марок в іноземних країнах.

Фото: ua.depositphotos.com