НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

"Національний кешбек": як ставляться українці до програми стимулювання споживання вітчизняних товарів, - опитування

"Національний кешбек": як ставляться українці до програми стимулювання споживання вітчизняних товарів, - опитування
“Національний кешбек” підтримують 92% українців. Фото: Freepik

Програму стимулювання споживання українських товарів "Національний кешбек" підтримують 92% українців. Від 74% до 92% споживачів готові користуватися цією послугою та віддавати перевагу товарам вітчизняного виробництва.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це свідчать результати опитування дослідницької компанії Gradus Research на замовлення Міністерства економіки України. 

Ключові результати дослідження

Зазначається, що 92% опитаних підтримують та скоріше підтримують програми стимулювання споживання товарів з маркуванням "Зроблено в Україні".

Крім того, 86% українців позитивно ставляться до українських виробників, а 46% надають перевагу виробленому в Україні.

89% громадян виявили бажання скористатися програмою кешбеку, незалежно від її розмірів.

Також 92% споживачів планують скористатися програмою за умови кешбеку в 10%.

Як свідчить дослідження, майже 50% опитаних готові витрачати кешбек на сплату комунальних послуг, 40% — купівлю українських товарів, 30% — медичні послуги, 25% — на благодійність.

"Дослідження доводять, що програма цікава споживачам та матиме значний попит серед населення. А головне – вона справді позитивно впиватиме на вибір покупців на користь українського. "Національний кешбек" доповнює зусилля держави в межах політики "Зроблено в Україні", спрямовані на стимулювання розвитку українського виробництва. І що найголовніше — це інструмент підтримки українців, адже кошти від кешбеку можна буде використовувати, наприклад, на оплату комунальних послуг", - зазначила заступниця міністра економіки України Надія Бігун.

"86% опитаних громадян декларують позитивне ставлення до національних брендів, що співмірно рівню підтримки британцями британського, французами — французського, чи італійцями — італійського", — розповідає Євгенія Близнюк, соціологиня, засновниця і директорка дослідницької компанії Gradus Research.

Національний кешбек запрацює з 2 вересня: яку компенсацію отримуватимуть українці

Програма "Національний кешбек" передбачає отримання споживачами компенсації в розмірі 10% вартості придбаних ними українських товарів. Щоб отримувати кешбек, необхідно відкрити спеціальний рахунок та отримати віртуальну або фізичну карту в своєму банку або в додатку і далі в мобільному застосунку "Дія" обрати послугу Національний кешбек, де потрібно обрати картку, на яку буде щомісячно зараховуватися кешбек.

Максимальний обсяг кешбека становитиме 3 тис. грн за місяць.

Програма стартує 2 вересня 2024 року.