НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Названо величину підвищення ПДВ, яку пропонує Україні МВФ

мвф
Фото: ua.depositphotos.com

Міжнародний валютний фонд пропонує підвищити податок на додану вартість в Україні на 2 відсоткові пункти. Як повідомляє "РБК-Україна", це питання порушувалося під час роботи місії фонду в Києві.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Зазначимо, що згідно статті 193 Податкового кодексу, загальна ставка ПДВ наразі встановлена на рівні 20% від бази оподаткування. Втім, для ввезення лікарських засобів та медичних виробів, а також для театральних вистав, музичних концертів, кінопрокату, проведення виставок, екскурсій та спортивних заходів, так само як і для роботи готелів застосовується ставка 7%.

В свою чергу, для ввезення низки агрокультур (пшениця, ячмінь, кукурудза, соєвi боби, насіння рiпаку та соняшнику) застосовується ставка 14%. При експорті ж окремих товарів за окремими умовами, визначеними в статті 97 кодексу, ПДВ становить 0%, тобто не сплачується.

За словами джерел видання, знайомих з ходом переговорів України з МВФ, його експерти вважають, що ПДВ треба підіймати на 2 пункти, тобто до 22%, 9% та 16% відповідно.

Нагадаємо, що днями голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, повідомляючи про чергову зустріч з МВФ за участю представників Міністерства фінансів та Національного банку України, зазначив без подробиць, що у фонді пропонують підвищити ПДВ.

"Складна розмова. Очевидні виклики. По суті, для МВФ є очевидною недостатність ресурсів навіть в проваленому ВР проекті [№11416-д про збільшення податків]. Серед додаткових джерел [наповнення бюджету] пропонують ПДВ", - написав він.

Зазначимо, що вранці 11 вересня було офіційно повідомлено, що Україна та МВФ на рівні експертів домовилися про пʼятий перегляд програми Механізму розширеного кредитування (Extended Fund Facility, EFF) на 15,6 мільярда доларів.

Для цього Україна ще станом на кінець червня виконала всі вимоги, які виставляв МВФ - і кількісні критерії, і так звані структурні маяки. Влада очікує затвердження відповідної угоди Виконавчою радою МВФ, після чого Україна отримає 1,1 мільярда доларів, які підуть на фінансування невійськових видатків держбюджету.

Джерело фото: ua.depositphotos.com