НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Промислова інфляція в Україні продовжує прискорюватись

інфляція
Фото: Freepik

Промислова інфляція у річному вимірі прискорилась до 33,3%, що є найвищим річним рівнем з початку 2023 року. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

За даними Державної служби статистики, ціни виробників промислової продукції за липень 2024 (до червня) зросли на 8,8%. Перед цим у травні 2024 року до попереднього місяця ціни виробників зросли на 7,2%, у червні на 14%. 

Найбільше ціни виробників у річному вимірі зросли у таких галузях промисловості:

  • Постачання електроенергії, газу, пари (+60,6%).
  • Виробництво коксу та нафтопродуктів (+22%).
  • Виробництво фармацевтичних продуктів (+21,6%)
  • Добування сирої нафти і газу (+17%).
  • Виробництво харчових продуктів (+14%).

Як зауважив голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, ще у березні 2024 року спостерігалась скорочення виробничої інфляції до рівня "мінус" 0,2% (рік до року).

Він підкреслив, що прискорення інфляції продовжує мати помітну енергетичну складову, насамперед, через:

  • втрати у генеруючих потужностях, необхідність імпорту більш дорогої е/е з ЄС, перманентний дефіцит е/е через російські обстріли енергоінфраструктури, і як наслідок суттєве подорожчання е/е для непобутових споживачів на всіх сегментах ринку;
  • зростання витрат на альтернативні джерела енергопостачання;
  • зростання цін у видобуванні сирої нафти і газу, у тому числі під впливом світових/ європейських цін (зокрема ціна на газ у Європі зараз є найвищою з грудня 2023 року);
  • збільшення витрат у виробництві нафтопродуктів і коксу.

Крім того, продовжує також прискорюватись виробнича інфляція у харчовій переробній промисловості, насамперед у виробництві молока і молочних продуктів (+14,1% у річному вимірі), що за оцінками Нацбанку пов’язано із зростанням закупівельних цін на сировину і прискоренням експорту відповідної продукції.

Гетманцев зазначив, що до всіх цих факторів варто також додати збільшення витрат бізнесу на оплату праці, що обумовлюється міграцією, мобілізацією і відповідно дефіцитом виробничих кадрів.

Нардеп підкреслив, що драйвером зростання виробничої інфляції залишається промислова продукція реалізована у межах України (+37,2% рік до року), тоді як ціни реалізації промпродукції за межі країни зросли на 8,3% (рік до року).

Гетманцев звертає увагу, що в останньому інфляційному звіті НБУ (липень 2024) відзначив, що "пришвидшення промислової інфляції тиснутиме на споживчі ціни через вторинні ефекти, передусім збільшення собівартості виробництва".

"Не в останню чергу з врахуванням цього фактору НБУ погіршив власний прогноз споживчої інфляції на кінець 2024 року із 8,2% до 8,5%", - додав Гетманцев.

Нагадаємо, у липні 2024 року споживчі ціни залишилися на тому ж рівні, що й у червні, але з початку року зросли на 4,3%, а за останній рік - на 5,4% (в червні ці показники склали 2,2%, 4,3% та 4,8% відповідно). Базова інфляція в липні зросла до 0,7%, а з початку року – до 4,1% (в червні - 0,5% та 3,3% відповідно).