НБУ курс:

USD

41,37

+0,02

EUR

46,04

+0,05

Готівковий курс:

USD

41,65

41,55

EUR

46,50

46,35

Прозорро.Продажі зібрали понад 90 млрд гривень із майже 129 тисяч онлайн-аукціонів

Прозорро.Продажі зібрали понад 90 млрд гривень із майже 129 тисяч онлайн-аукціонів
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

З 2016 року через державну електронну торгову систему Прозорро.Продажі організатори отримали понад 90 млрд гривень. Ця сума зібрана за результатами майже 129 тисяч успішних аукціонів. Лише під час воєнного стану було залучено близько 30,3 млрд грн.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомили у Міністерстві економіки.

Лідером за кількістю залучених коштів є продаж активів банків-банкрутів, яким опікується Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Від продажу таких активів зібрано понад 30 млрд грн. За результатами приватизаційних аукціонів державний та місцеві бюджети отримали близько 18,7 млрд грн.

На третьому місці за обсягом коштів — продаж активів збанкрутілих підприємств, які зібрали понад 18 млрд грн для погашення заборгованостей.

Очільниця відомства Юлія Свириденко зазначила, що цифрові інструменти, такі як Прозорро.Продажі, допомагають ефективніше управляти державним майном та залучати інвестиції, що сприяє розвитку економіки.

Повідомляється, що на кінець вересня 2024 року через систему Прозорро.Продажі реалізуються активи на понад 20 ринках, і будь-яка зацікавлена особа може взяти участь у торгах.

Загалом понад 8,9 тисяч організаторів, включаючи Фонд гарантування вкладів, Фонд держмайна, державні підприємства та громади, оголосили торги з продажу чи оренди майна.

СЕО Прозорро.Продажі Сергій Бут розповів, що громади використовують електронні торги як інструмент для залучення додаткових коштів з 2017 року. На них припадає понад третина всіх успішних аукціонів в системі і місцеві бюджети вже поповнилися на понад 8.1 млрд грн. Зароблені кошти громади спрямовують на благоустрій, соціальні проєкти, підтримку армії.

Серед лідерів за кількістю успішних аукціонів — "Укрзалізниця" з 21,7 тис. угод. Також серед лідерів банки-банкрути "Дельта" та "Надра", які уклали понад 3,3 тис. та 2,6 тис. угод відповідно.

Найдорожчі активи

Найдорожчий актив, проданий через Прозорро.Продажі, — частина майна акціонерного товариства "Дніпровський металургійний комбінат", яка була реалізована за 9,2 млрд грн. До трійки найдорожчих лотів також увійшли готель "Дніпро" та спецдозвіл на користування надрами Площі Майорівської, кожен із яких був проданий за понад 1,1 млрд грн.

Найактивніша боротьба на онлайн-аукціоні точилася за лот із 100 невручених посилок Укрпошти, де змагалися 115 учасників.

На 25 вересня 2024 року понад 3,2 тисячі аукціонів знаходяться на етапі укладання угод і можуть принести організаторам додаткові 5,2 млрд грн.

Нагадаємо, онлайн-аукціони, які проводив Фонд держмайна із продажу об'єктів у 2023 році, призвели до збору понад 2,6 млрд гривень для державного бюджету, а приватизація комунальних об'єктів вилилася у понад 650 млн гривень для громад. Загалом, державна електронна система Прозорро.Продажі поповнила бюджети на понад 3,3 млрд гривень.

Джерело фото: ua.depositphotos.com