НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Ростислава Шурму звільнили з посади заступника керівника ОП: як він це коментує та чим займатиметься

Ростислава Шурму
Фото: facebook.com/rostyslav.shurma

Президент України Володимир Зеленський звільнив Ростислава Шурму з посади заступника керівника Офісу президента.

Про це свідчить відповідний указ глави держави №603/2024.

"Звільнити Шурму Ростислава Ігоровича з посади заступника керівника Офісу президента України", - йдеться в указі Зеленського.

Повертається в бізнес чи їде в Німеччину

Як прокоментував народний депутат України Ярослав Железняк, звільнили Шурму через позицію партнерів та відверту корупцію.

"Але скільки часу та зусиль на це було витрачено….рік, щоб всі зрозуміли, який корупціонер намагався керувати економікою. Далі за всім, що він наробив, буде спостерігати з спокійної Німеччини і наші ці проблеми з економікою та енергетикою вже його обходити не будуть", - зауважив нардеп.

"Я залишаю посаду заступника керівника Офісу Президента України. Повертаюсь у приватний сектор, де, власне, й працював усе своє життя", - прокоментував своє звільнення Шурма.

Серед своїх досягнень на посаді він називає модернізацію великих державних компаній, що принесло державі додаткові сотні мільярдів гривень: "Укрнафта", "Ліси України", ЕКУ, "Запоріжтрансформатор", Оператор ГТС.

Про причини звільнення, на думку Шурми, говорити поки рано, але "вони лежать не всередині України".

З березня 2021 року Ростислав Шурма працював позаштатним радником ОП. У листопаді 2021-го був призначений заступником керівника Офісу президента.

Що відомо про Ростислава Шурму

Ростислав Шурма народився 1983 року у Львові. Закінчив Національний університет "Києво-Могилянська академія" ("економіка та підприємництво") та Київський економічний університет імені Гетьмана ("економічна теорія")

Протягом 15 років працював у промисловості. У 2012–2019 роках обіймав посаду генерального директора заводу "Запоріжсталь", що входить до складу холдингу "Метінвест" українського мільярдера Ріната Ахметова.

Із 2010 року Шурма був депутатом Донецької облради за списками Партії регіонів. З 2015 до 2020 року очолював Запорізьку обласну організацію партії "Опозиційний блок".

Скандали навколо Шурми

Ростислав Шурма, як і інші заступники голови Офісу президента Андрія Єрмака, має за собою скандальний шлейф.

Журналісти Bihus.Info з’ясували, що Україна, ймовірно, заплатила понад 320 мільйонів гривень за електроенергію із сонячних електростанцій, які розташовані на тимчасово окупованій території Запорізької області.

Так, із липня 2022 року до липня 2023 року компанії, імовірно, отримали ці кошти за електроенергію від державного підприємства "Гарантований покупець".

Деякі із цих компаній пов'язані із Ростиславом Шурмою, зокрема з його братом Олегом Шурмою та колишнім підлеглим.

Пізніше заступник глави ОП підтвердив, що його брат отримував гроші від держпідприємства "Гарантований покупець" за електроенергію із сонячних електростанцій, розташованих на окупованих територіях Запорізької області.

Водночас він заявляв, що це розслідування є "маніпулятивним і неправдивим". Він заявив, що це "певна особиста ціна, яку доводиться платити за повернення державі великих активів".

У лютому 2024 року Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) склало протокол на Ростислава Шурму. В Агентстві зазначили, що у 2022 році він організував при ОП Комітет електроенергетики, учасники якого збирались під його головуванням. При цьому він не повідомив про наявний конфлікт інтересів, а рішення комітету забезпечили багатомільйонні виплати фірмам його рідного брата.

При цьому сам Шурма не приховував, що на кінець 2020 року інвестував у фірму брата близько 10 млн доларів, а у 2021-2022 рр. разом із дружиною позичив брату ще близько 430 млн грн.