НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Розпочалася реєстрація виробників на участь у програмі "Національний кешбек": як стати учасником

Розпочалася реєстрація виробників на участь у програмі "Національний кешбек": як стати учасником
Фото: ua.depositphotos.com

З 24 серпня українські виробники можуть подавати заявки на участь в програмі "Національний кешбек" через портал "Дія".

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомило Міністерство економіки України.

У відомстві нагадали, що відповідно до умов програми кешбек надаватиметься на будь-які споживчі товари українського виробництва за виключенням підакцизних товарів. Зокрема, й на ліки українського виробництва.

При цьому, як зазначили у Мінекономіки, участь виробників в програмі добровільна, отже кешбек надаватиметься не на всі товари, а на ті, які будуть подані виробником для участі в програмі.

Як стати учасником програми "Національний кешбек"

Виробники, які хочуть взяти участь у програмі "Національний кешбек", повинні зробити наступне:

1) Увійти на портал diia.gov.ua;

2) Перейти у розділ "Бізнес", потім – "Підприємництво" та обрати послугу "Перелік виробників та товарів українського походження";

3) Авторизуватися електронним підписом;

4) Ознайомитися з умовами програми;

5) Підвантажити файл із переліком товарів та інформацією про кожну позицію:

  • повна назва;
  • коротка назва; 
  • EAN – унікальний штрих-код товару українського виробництва, який присвоюється кожному товарові для ідентифікації; 
  • брендова назва

6) Підписати заяву електронним підписом.

Для торгових мереж реєстрація у програмі стартує з середи – 28 серпня.

В програмі можуть брати участь торгові мережі та магазини, в тому числі онлайн-магазини, які є на загальній системі оподаткування і приймають платіжні картки для розрахунків. Також продавцю потрібно налаштувати РРО, аби фіскальний чек містив штрих-код товару.

Продавцям, щоб стати учасниками програми "Національний кешбек", необхідно подати заявку на приєднання до Переліку українських виробників через портал "Дія". 

1. Потрібно зайти у розділ "Бізнес", потім – "Підприємництво" і обрати Перелік продавців.

2. Заповнити форму і вказати дані про підприємство.

3. До заявки потрібно додати:

  • перелік комбінацій фіскального номера РРО із переліком комбінацій MerchantID+TerminalID; 
  • перелік адрес, де продається товар; 
  • банк; 
  • сайт; 
  • бренд.

4. Перевірити заяву, підписати електронним підписом.

Як споживачам отримати кешбек

2 вересня стартує реєстрація споживачів і розпочнеться етап бета-тестування, коли споживачі зможуть купувати товари і їм нараховуватиметься кешбек.

Саме для цього виробників заохочують додавати свої товари, на які вже з початку вересня можна буде отримати 10% компенсації вартості.

Щоб отримувати кешбек, споживачам потрібно:

  • в банках, картками яких людина користується, надати згоду на передачу інформації про оплати в магазинах, що приєднались до програми; 
  • в одному із банків відкрити спеціальний рахунок та отримати віртуальну або фізичну карту у додатку чи фізичному відділенні; 
  •  в мобільному застосунку "Дія" обрати послугу "Національний кешбек", де потрібно вказати спеціальну картку, на яку буде щомісячно зараховуватися кешбек.

Максимальний обсяг кешбеку – 3 тис. грн за місяць. Кошти кешбеку громадяни зможуть витрати на оплату послуг, зокрема, комунальних та медичних, придбання військових облігацій, чи зробити донат на підтримку ЗСУ тощо.

"Дослідження показують, що українці чекають кешбеку. Наприклад, опитування Gradus research показує, що переважна більшість опитаних споживачів планує скористатися програмою "Національний кешбек". Тож сподіваємось, що і виробники проявлять такий же інтерес", - підсумувала міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Нагадаємо, до кінця 2024 року до державної програми "Національний кешбек" може долучитися дві третини комерційних банків, щонайменше 50% виробників товарів широкого вжитку та до двох третіх великих ритейлерів (мереж супермаркетів, великих спеціалізованих магазинів тощо).

Фото: ua.depositphotos.com